Barantanje v Beli hiši: Erdogan je Trumpu postavil dva pogoja, vendar neuspešno! – TOPNEWS.si

Barantanje v Beli hiši: Erdogan je Trumpu postavil dva pogoja, vendar neuspešno!

Barantanje v Beli hiši: Erdogan je Trumpu postavil dva pogoja, vendar neuspešno!

Na prvem sestanku na štiri oči, ki je bil v torek, v Washingtonu, sta turški predsednik Redžep Tajip Erdogan in ameriški predsednik Donald Trump obljubila, da bosta umirila napetosti, ki so se pojavile med obema zaveznicama, zaradi in predvsem ameriške podpore sirski kurdski milici in ameriške neizročitve turškega klerika Fethullaha Gülena Turčiji. Za javnost sta izjavila, da so odnosi med Turčijo in ZDA izvrstni, so poročale tiskovne agencije.

Erdogan je v Belo hišo prispel s spiskom pripomb: od ameriškega oboroževanja kurdske milice (YPG) v Siriji – ki jo Turčija ocenjuje kot podaljšano roko Kurdske delavske stranke, do Fethulaha Gulena, ki živi v ZDA in čigar izročitev zahteva Ankara, saj ga smatra za odgovornega, za poskus lanskega državnega udara v Turčiji.

Oba predsednika, katerih državi sta zgodovinski zaveznici znotraj NATO, sta želela pokazati dobre odnose z obljubo, da bosta krepila “strateško partnerstvo”.

“Imamo izvrstne odnose, ki jih bomo še izboljšali,” je dejal Trump novinarjem v prisotnosti Erdogana in dodal:

“Želimo čim več zaveznikov v boju proti terorizmu in to je tisto, kar je lepo, v zvezi s Turčijo. Odnos, ki ga imamo bo nepremagljiv,” je dejal Trump.

Obljubil je, da bo sodeloval z Erdoganom pri “doseganju miru in varnosti na Bližnjem vzhodu, pri soočanju s skupnimi grožnjami in pri graditvi dostojanstvene in varne prihodnosti dveh narodov”. Nato je novinarjem spregovoril tudi Erdogan:

“Jasno je, da je izvolitev Donalda Trumpa prebudila nova pričakovanja za Turčijo in regijo. Vemo, da ne bo nova administracija budila lažnega upanja,” je dejal turški predsednik.

military isis

Ameriški politični predstavniki so 9. maja razkrili, da je Trump odobril načrte o dostavi orožja kurdski YPG, da bi se pomagalo kurdski milici v Siriji, pri napredovanju do oporišč Islamske države v Raki. Turčija je ključni partner ZDA v koaliciji proti silam Islamske države.

Ameriki se je zavezništvo s Turčijo pokazalo kot ključno v boju proti ISIS-a v Siriji, saj je Turčija ameriški koaliciji dala na razpolago uporabo letalske baze Indžirlik, od kjer so bojna letala vzletala v napade na militante. ZDA smatrajo, da je YPG ločena od Delavske stranke Kurdistana – PKK (ki jo Turčija in njeni zavezniki smatrajo za teroristično organizacijo) in da je pomemben partner v boju proti ISIS-u.

erdogan nasprotnik

Erdogan je tedaj od ameriške administracije zahteval, da takoj zaustavi odločitev o oboroževanju kurdske milice. Sedaj pa je pozdravil izvrstne odnose z ZDA in pri tem poudaril, da Turčija ne bo sprejela borcev sirijskih Kurdov v regiji, čeprav si ni upal neposredno kritizirati ameriške odločitve. Erdogan se zaveda, da ima kurdska milica v Siriji tudi podporo velike turške prijateljice Rusije.

Erdogan je dodal, da aktivisti YPG-a in njeno politično krilo, nikoli ne bodo sprejeti.

“Ni prostora za teroristične organizacije v prihodnosti naše regije,” je izjavil Erdogan in poudaril, da je svojemu ameriškemu gostitelju “iskreno prenesel svoja pričakovanja tudi glede teroristične organizacije Fethullaha Gülena, turškega klerika ki živi v Pennsylvaniji”. Erdogan je od ZDA že večkrat neuspešno zahteval njegovo izročitev. Kot kaže, tudi tokrat ni bil nič kaj bolj uspešen.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)