Nastaja nova Evropska unija? Merklova in Macron sta se pogovarjala tudi o spremembah sporazumov EU! – TOPNEWS.si

Nastaja nova Evropska unija? Merklova in Macron sta se pogovarjala tudi o spremembah sporazumov EU!

Nastaja nova Evropska unija? Merklova in Macron sta se pogovarjala tudi o spremembah sporazumov EU!

Nemška kanclerka Angela Merkel in novi francoski predsednik Emmanuel Macron sta sporočila, da sta pripravljena na spremembo sporazumov EU, če bo to potrebno in poudarila, da bosta Nemčija in Francija v prihodnosti tesno sodelovali. Na srečanju v Berlinu sta se strinjala, da si bosta prizadevala za še globlje povezano, močnejšo Evropsko unijo.

Kanclerka Merklova je pozvala k “novi dinamiki” v nemško-francoskih odnosih in poudarila, da so interesi obeh držav ozko povezani, medtem ko je predsednik Macron, ki se nahaja na obisku, samo dan po svoji inauguraciji, v Berlinu, pozval k “zgodovinskemu reformiranju” Evrope.

merkel macron1

Na skupni tiskovni konferenci je po pogovoru z Merklovo poudaril, da želi “manj birokratsko in bolj zaščitniško Evropo”. Reforme, kot je dejal, namerava izvesti v prihodnjih nekaj mesecih in dejal, da spremembe sporazumov EU ne bodo več “tabu tema” za Francijo, poroča Reuters.

Francija in Nemčija se po njegovih besedah soočata s pohodom populistov, zato morata še tesneje sodelovati. Macron je pozval k “zgodovinski rekonstrukciji” Evrope. Merklova je povedala, da je Nemčija pripravljena tesneje sodelovati s Francijo pri obrambni politiki in skladnejši evropski zunanji politiki, s katero bi Evropa postala vidnejša in močnejša. Evropski sili želita dati novo spodbudo sodelovanju in nov zagon francosko-nemški osi, je dodala nemška kanclerka.

merkel macron 2

Prav tako je izrazil upanje, da bo z Nemčijo v naslednjih nekaj tednih uspel vzpostaviti načrt za reformiranje evrskega območja in poudaril, da morajo delati na “globokih reformah, ki so potrebne in zahtevajo skupno delo”. Kot je obljubil, bo doma izvedel reformno agendo, “ne zato, ker to zahteva Evropa, temveč zato, ker to Francija potrebuje”.

Merkel je dejala, da se je Nemčija načeloma pripravljena pogovarjati o spremembah sporazumov EU, v kolikor bo to potrebno, poroča AP.

“Bila bi pripravljena narediti tak korak, vendar moramo najprej ugotoviti, kaj želimo reformirati… Z nemškega vidika, je možno spremeniti sporazume EU”, je izjavila Merklova, navaja Reuters.

merkel macron 3

Merklova je Macronu v pogovoru dejala, da je sedaj “kritičen trenutek za EU” in da bo “Evropi dobro samo v primeru, če bo v njej močna Francija”. Merklova je še povedala, da sta se s francoskim predsednikom pogovarjala tudi o evropskem azilnem sistemu, trgovinskih odnosih in drugih vprašanjih, navaja AP.

Macron je dejal, da državi lahko sodelujeta na številnih področjih. Vse to bo imelo vpliv na državljane obeh držav. Potrebujemo več pragmatizma, manj birokracije in Evropo, ki bo ščitila svoje državljane,” je zatrdil Macron in obljubil, da se bo njegova vlada posvetila vprašanju visoke brezposelnosti v državi, ki traja že zadnjih 30 let.

“Vsak od naju zastopa interese svoje države, vendar so interesi Nemčije naravno ozko povezani z interesi Francije”, je poudarila Merklova.

merkel macron 4

Po njenih besedah, želita Nemčija in Francija razvijati “road map” za poglobitev evropskih integracij in narediti evrsko območje odpornejše na krize, prenaša Reuters. V zvezi s tem je najavila izjemno tesno sodelovanje obeh vlad.

Macron je zavrnil namigovanja nemških medijev, da si prizadeva za to, da bi se dolgovi posameznih držav evrskega območja spremenili oziroma združili v skupni dolg evrskega območja: “Nikoli nisem zagovarjal ideje evro obveznic.” Macron je namreč med volilno kampanjo predlagal ločen proračun za območje evra, finančnega ministra in celo parlament, za kar bi bilo treba spremeniti pogodbe EU-ja.

Nemška kanclerka je poudarila, da je počaščena, ker je predsednik Macron izbral ravno Berlin za svojo prvo tujo destinacijo in to samo dan po svoji inauguraciji za predsednika Francije. Prav tako je najavila, da se bodo ministri obeh države sestali takoj po zaključku francoskih parlamentarnih volitev, ki bodo potekale junija. Nemška kanclerka je še povedala, da bosta imeli nemška in francoska vlada julija skupno sejo, na kateri bosta razpravljali o najpomembnejših političnoekonomskih vprašanjih v Evropi.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    mapu 7 let

    Srčno upam, da nas bo Merklova vzela na ta vlak.