Intervju z ustašem v Pliberku, ki je potožil, da o Hitlerju vsi govorijo samo negativno… nato ga je aretirala avstrijska policija – TOPNEWS.si

Intervju z ustašem v Pliberku, ki je potožil, da o Hitlerju vsi govorijo samo negativno… nato ga je aretirala avstrijska policija

Intervju z ustašem v Pliberku, ki je potožil, da o Hitlerju vsi govorijo samo negativno… nato ga je aretirala avstrijska policija

“To je od lani….(Kaže časopis z naslovom Obletnica Pliberka brez ustaških simbolov). Piše “obletnica brez ustaških simbolov”, mi pa smo tu marširali.

Ljudje me sprašujejo, kje sem bil. Tukaj sem bil. Ali ne smemo vedeti resnice?
Osebno bom dal ime in priimek. To me muči. Časopisi so cenzurirani. Žal mi je, da imam večjo svobodo v tuji državi kot v domovini. To je protest.

Zelo smo razočarani. Ko je pokojni Tuđman leta 1991 sporočil, da bo ustanovil neodvisno državo Hrvaško, kot smo ponosno rekli, smo v tujini tekmovali med sabo, kdo bo dal več. Najmočnejše so bile Kanada, Amerika, Avstralija. Denar je prihajal v vrečah. Kje je zdaj to?

Oblastniki so pokradli državo, revni so pa še revnejši. Razočarani smo, jaz sem pobegnil prek Sežane. Tu sem zato, da se poklonim vsem tukajšnjim žrtvam.

Je kdo od vaših umrl tu?

Moj oče je bil … Ne bom govoril o tem, kje je končal …Ljudje si zaslužijo, da se jim poklonimo. Tu so padli …S tem prav tako izražam nezadovoljstvo.
To ni Hrvaška, kakršno smo si želeli. Razumeš? Jaz ne smem …To je …Tu me avstrijska policija varuje. Pred nekaj leti mi je nekdo hotel sneti kapo. Sklonil sem se, avstrijski policisti so rekli, da jo imam pravico nositi. Razumeš? Težko mi je, žalosten sem, srce me boli, da imam v tuji državi večjo svobodo kot v domovini.
To ni domovina, kakršno smo hoteli. Razumeš?

Nekateri bi rekli, da je bila NDH zločinska država.

Zločinska …Zakaj …Takole, poslušaj. Ko danes kdo omeni Hitlerja, vsi vse gledajo le črno.
Zakaj? Imel je neko ideologijo, hotel je zgraditi Nemčijo. Naprej ti ne bom pojasnjeval, govoril pa sem z ljudmi, ki so prebegnili z Norveške na Švedsko.

Tam so varovali tovarno težke vode. Človek mi je rekel: Ali ste slepi? Kar je hotel narediti Hitler, oni počnejo danes. Vse bodo združili. In nihče se ne pritožuje. 75 let smo potrebovali, da smo dojeli, da je bil pameten človek. Hotel je vzpostaviti red. Rekel je, da nas je preveč, da bomo onesnažili okolje. In kaj se dogaja?
Zdaj delujejo zeleni, ki se zavzemajo za zaščito okolja. To je dobro, ampak kdaj?
Zdaj, ko smo že vse onesnažili? Nisem zadovoljen z državo in vlado. Z ničemer.
Kmalu bodo volitve. Za koga naj glasujem? Strank je veliko, vendar je ena slabša od druge. Koga voliti? Povedal ti bom, kaj so me naučili Švedi:
Ni važno, kdo vodi državo, pomembno je, da ljudje dobro živijo. Tega pri nas ni.

Kje zdaj živite?

Na Švedskem. Tam sem ostal …To je najbolj urejena država.
Čudim se jim, kako jim je to uspelo. Vse deluje, politični sistem, delovna zakonodaja, socialni sistem, vse.
Vendar me sem vleče nostalgija. Pokoj, preostanek življenja, kolikor mi ga je tisti zgoraj odmeril, bi rad preživel v domovini, vendar sem zelo razočaran.
Nad družbo. Ljudje niso več, kakršni so bili. Razmišljal sem že, da bi pustil vse in rekel: Zbogom, Hrvaška.

Omenili ste tistega zgoraj. Bi se strinjal z vami in s Hitlerjem?

Jaz verjamem v Boga, verjamem v usodo. Tu bom še toliko časa, kolikor mi ga je tisti zgoraj odmeril. Videl si, kje sem sedel. Verjamem, da me varuje.

Bi se glede na storjene zločine on strinjal s simboli, ki jih nosite?

Ne govori samo o zločinih. Vse se gleda samo črno. Bile so tudi dobre stvari.
Kako naj rečem … Takrat je bila taka država. Je današnja boljša? Veselili smo se naše domovine, hrvaške države, vendar smo zdaj razočarani. Davek je bil velik, nekateri so to plačali z življenjem. Tako je.

Se strinjate s tem, da je to v redu?

Ne. Imaš v mislih domovinsko vojno? Ne, tisto drugo … -Zakaj nočeš slišati?
Če smo se že morali raziti … To je bil boj za kravo molznico. Veliko Srbijo so že imeli. Nekdanja Jugoslavija je bila največja Srbija. Večje nikoli ne bo. Vedeli so, da bodo izgubili Hrvaško, kravo molznico. Lahko bi se mirno razšli, kot so se Čehi in Slovaki, prišlo pa je do česa? Srbska četniška vojska je izvedla agresijo. Poglej, kaj se je zgodilo. Vendar se čudim, da smo se branili z golimi rokami.

Dobro smo se odrezali. Hrvaška je v kratkem času vzpostavila močno vojsko,
vojaško silo in se uprla. Zaradi tega ji čestitam. In tu je padlo največ nepotrebnih žrtev. Tudi jaz sem nosil kapo. Policija sploh ne prepoveduje …

Čez eno uro po intervjuju, ga je aretirala avstrijska policija in ga odpeljala na neznano mesto. Ko so ga privedli je moški s slušalko v ušesih v hrvaščini stisnil skozi zobe: “Jebeni ustaš z vojaškimi škornji. Res je, boljše so od mojih čevljev, sezul mu jih bom, ko ga bodo koknili. Verjetno se je vsaj upamo poskušal pošaliti.

Intervju posnel index.hr

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)