V Avstriji začeli pobudo “Reci ne ustašem v Pliberku” – TOPNEWS.si

V Avstriji začeli pobudo “Reci ne ustašem v Pliberku”

V Avstriji začeli pobudo “Reci ne ustašem v Pliberku”

Skupina politikov iz Socialdemokratske stranke Avstrije, zgodovinarjev in aktivistov je začela pobudo “Reci Ne ustašem v Pliberku”, s ciljem prepovedi zbiranja simpatizerjev ustaškega gibanja ob obletnici obeleževanja žrtev na Pliberškem polju na avstrijskem Koroškem.

“V zadnjih nekaj letih se je obeleževanje sprevrglo v zbiranje neonacističnih gibanj, tako iz Hrvaške, kot tudi iz zahodne Evrope. Medtem ko Avstrija obeležuje osvoboditev nacističnih koncentracijskih taborišč Mauthausen in drugih, se na isti dan zbirajo neonacisti v Avstriji in z ikonografijo obeležujejo ta datum kot trpljenje Hrvatov, po komemoraciji pa se shod spremeni v ustaške igre, s pesmijo in pijačo”, piše v tekstu iniciative.

Od avstrijskih oblasti so zahtevali prepoved vstopa v Avstrijo in udeležbo na takih shodih vsem, ki poveličujejo ustaški režim in nosijo zastave, uniforme in ostale simbole te fašistične tvorbe.

“Pozivamo tudi hrvaško vlado, da ne podpira, niti finančno, niti s svojo prisotnostjo, te manifestacije”, piše v pobudi.

Skupina pobudnikov spomni, da je na začetku bila ideja, da se obeležuje smrt nedolžno pobitih na Pliberškem polju, ki jih je v tej skupini leta 1945 zagotovo bilo.

“Večina takrat aretiranih je pripadala ustaškemu gibanju, ki je skupaj z nacistično Nemčijo odgovorno za smrt več sto tisoč ljudi v tako imenovani Neodvisni Državi Hrvaški. Simbol tega zločina je koncentracijsko taborišče Jasenovac”, piše v pobudi.

Obeležitev poboja je letos predvideno za soboto, 13. maja.

Več o pobudi iz Avstrije si lahko ogledate na družbenem omrežju Facebook, na strani “Stop Ustascha“.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)