Tit Turnšek zaradi incidenta pisal odprto pismo Milanu Brglezu – TOPNEWS.si

Tit Turnšek zaradi incidenta pisal odprto pismo Milanu Brglezu

Tit Turnšek zaradi incidenta pisal odprto pismo Milanu Brglezu

Tit Turnšek, ki ga je predsednik Odbora za obrambo Žan Mahnič 3, maja vrgel s seje Odbora za obrambo, je naslovil odprto pismo na predsednika Državnega zbora, v katerem od njega zahteva, da “prepreči nadaljnje zlorabe Odbora za obrambo DZ v politične in predvsem strankarske namene ter javno obsodi početje predsednika odbora ter dveh poslancev SDS zaradi klevetanja, laži in diskriminacije veteranskih in domoljubnih organizacij, združenih…”

Naj spomnimo. Tit Turnšek je 3. maja na Odboru za obrambo obračunal s poslancem Francem Beznikom, nakar ga je Mahnič po naslednjem dialogu vrgel iz dvorane:

“Tit Turnšek: Je pa lažniv kot pes …
Žan Mahnič: Zapustite dvorano, poslanci nismo nobeni lažnivi kurci …
Tit Turnšek: Z največjim veseljem. Še se bova srečala …
Žan Mahnič: Pa naučite so obnašati …

Kot piše Turnšek v odprtem pismu Brglezu ….“.zaradi navedenega od Vas, gospod predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, zahtevamo da:

preprečite nadaljnje zlorabe odbora za obrambo DZ v politične in predvsem strankarske namene ter javno obsodite početje predsednika odbora ter dveh poslancev SDS zaradi klevetanja, laži in diskriminacije veteranskih in domoljubnih organizacij, združenih v Koordinaciji veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS),

zagotovite, da bo odbor za obrambo opravljal s poslovnikom DZ določene naloge in ne bo posegal v delovanje civilno-družbenih organizacij, saj je takšno početje v nasprotju z vsemi demokratičnimi normami. Informacije, ki so jih zanimale, bi lahko kadar koli dobili na ministrstvu za obrambo, zato prisotnost predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij na seji ni potrebna. Vse to in vsa predhodna početja kažejo na grob poskus politizacije civilno-družbenih organizacij na področju vojnih veteranov in željo po ponovnem ustvarjanju družbe enoumja, kjer bomo vsi mislili tako, kot misli ena politična stranka.

Vas in tudi slovensko javnost opozarjamo, da je takšno početje predsednika odbora za obrambo omogočeno tudi in predvsem zato, ker sta odbor za obrambo, kot tudi komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, namenjena nadzoru skoraj nad celotno nacionalno varnostjo, v rokah ene politične stranke (SDS), kar je v nasprotju z demokratičnimi normami in omogoča zlorabe institucij nacionalno varnostnega sistema Republike Slovenije.

Na nastope predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij je sledil nekorekten nastop poslanke SDS Anje Bah Žibert. Ta je obrambni ministrici in nekaterim predstavnikom veteranskih in domoljubnih organizacij očitala, da lažejo, problematizirala delovanje civilne družbe, razlagala svoje videnje transparentnega dela in trošenja proračunskih sredstev, ipd. Pri tem je bilo očitno, da ne pozna prilog Pravilnika o merilih za sofinanciranje dejavnosti društev ali zvez vojnih veteranov ter meril za izračun sofinanciranja dejavnosti društev vojnih veteranov in vlogo za sofinanciranje dejavnosti društva ali zveze, ki deluje v javnem interesu na področju vojnih veteranov. Podobno je razpravljal tudi predsednik odbora za obrambo, ko je razlagal, kako je to on uspel urediti pri financiranju športne organizacije v svojem lokalnem okolju.

Sledil je nastop poslanca SDS g. Franca Breznika, ki je predstavil njegovo videnje in dojemanje zgodovine slovenskega naroda. Bil je izjemno žaljiv in je odpiral teme, ki niso imele nobene zveze z obravnavano točko dnevnega reda seje. Ker je najbolj napadal Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, mu je želel odgovoriti predsednik te zveze, vendar mu predsednik odbora tega ni dovolil, ker naj to ne bi bilo v skladu s poslovnikom. Ker je predsednik zveze pri tem vztrajal, je predsednik odbora za obrambo zahteval, da zapusti sejo in mu zagrozil, da ga bodo odstranili varnostniki. Pri tem je prišlo do neljubega in nesprejemljivega verbalnega konflikta. Glede na grožnjo je povabljeni predsednik zveze sejno sobo zapustil.

Za hram demokracije je povsem nesprejemljivo, da se vanj vabi predstavnike civilne družbe in jih za tem omalovažuje, žali in dobesedno «meče iz sejne sobe«. Poslanec lahko pove kar hoče, krivo obdolži in žali ne le posameznika, temveč tudi civilno družbo, ki jo ta posameznik predstavlja. Na takšen nastop in takšnemu poslancu v hramu demokracije ni mogoče odgovoriti. Tudi drugi nismo smeli več govoriti in nismo imeli pravice do replike. In nenazadnje to ni bil prvi primer javnega političnega šikaniranja in žaljenja predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij na sejah odbora za obrambo, ki je podoben javnim sojenjem in sodnim procesom v preteklosti.,,,,

Če bi predsednik odbora g. Žan Mahnič dal besedo g. Titu Turnšku in vsem drugim, ki smo dvigovali roke, do »incidenta«, ki ga nekateri mediji potencirajo, sploh ne bi prišlo. Da so predstavniki civilne družbe lahko replicirati tudi na sejah odbora za obrambo, je razvidno iz več sej tega delovnega telesa, na primer 37. nujne seje 30. 6. 2016 in 44. nujne seje 1. 12. 2016. Tako ravnanje predsednika odbora za obrambo g. Žana Mahniča do uradno vabljenih predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij, ko se je razpravljalo predvsem o njih, nima dovolj trde podlage v poslovniku. Če je ravnal po kakšnih »tajnih aktih« in enkrat dopušča, drugič pa ne dopušča replike, potem se je tudi sam vrnil v tiste čase, o katerih zelo rad negativno govori. In g. Turnšku je očital, da sedaj živimo v drugih časih, zato nima pravice do replike, ker mu je on, kot predsednik odbora, vzel besedo. Na podlagi katere pravne podlage oziroma prakse že ??…”

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Kakšno repliciranje, lepo vas prosim !!! Poslušamo vas že od leta 45-tega !!! Kaj vam še ni dovolj ? Prvo povejte imena ljudi, ki so packarili in packarijo še danes ! Tile tovariši enostavno ne morejo iz svoje kože. Bili so mali bogovi in sedaj jim je malo težko, če vedno ne pridejo do besede ? Jaz bi bila vesela, če bi po tako strašnem ravnanju proti slovenskemu narodu, lahko ohranila golo življenje. Tale bi pa večno komandiral ??

  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Dejstvo je ;da bi morala država levofašistična združenjatipa ZZB prepovedati z njihovimi totalitarnimi simboli in mašami vred:Kaj šele;prihod takim ljudem v parlamednt ti sodijo nma odpad zgodovimne zaradi poveličevanja totalitarizma;njegovih zločinov in simbolov;še preje pa na sodišče: