Podkupovanje, prisluškovanje, prirejanje izida volitev: tako vidijo nemški mediji “mafijca Gruevskega” – TOPNEWS.si

Podkupovanje, prisluškovanje, prirejanje izida volitev: tako vidijo nemški mediji “mafijca Gruevskega”

Podkupovanje, prisluškovanje, prirejanje izida volitev: tako vidijo nemški mediji “mafijca Gruevskega”

Nikola Gruevski se je na začetku svoje politične poti profiliral kot liberalni modernizator Makedonije. Investicijski bančnik je postal minister za finance Makedonije, ko je imel samo 28 let. Bil je zadolžen za stabilizacijo valute in gospodarstva. Avgusta 2006, pred svojim 36. rojstnim dnem, je prevzel funkcijo predsednika vlade in se zavzemal za integracijo Makedonije v EU in NATO. V tem času, je veljala Makedonija, z dvema milijonoma prebivalcev, poleg Hrvaške, kot kandidat, ki ima največ možnosti za vstop v EU.

gruevski2

“Potem pa je Gruevski doživel preobrazbo. Postal je ultra nacionalistično-populistični vladar, ki upravlja državo, z uporabo kriminalnih metod: od najdrznejšega prirejanja volitev, preko podtikanj in vsesplošnega prisluškovanja do, kot se sumi, naročenih političnih umorov. Na tak način, se je Makedonija iz države, ki je bila vzor, preobrazila v najbolj eksplozivno državo v regiji,” piše nemški Spiegel.

Prejšnji četrtek je državna kriza, ki traja več kot tri leta, doživela novi vrhunec: po večtedenskih nacionalističnih demonstracijah so oborožene skupine vdrle v parlament in brutalno preteple poslance iz vrst opozicije. Večina opazovalcev je prepričana, da za tem incidentom stoji Gruevski. Makedonski publicist Sašo Ordanoski verjame, da je Gruevski pripravljen “žrtvovati celo Makedonijo, samo, da bi sam politično preživel. Državo želi poriniti v kaos, da bi se s tem profiliral kot stabilizator. Edina alternativa zanj je: zapor”.

gruevski3

Da lahko Gruevski pričakuje dolgoletno zaporno kazen, je postalo jasno leta 2015, po aferi “Prisluškovanje”: avdio-posnetki prisluškovanih telefonskih pogovorov, dostavljeni opozicijskim Socialdemokratom (SDSM), so dokumentirali neverjetne razmere kriminalnih dejanj Gruevskega in njegove klike, piše v analizi nemškega Spiegla.

Afera “Prisluškovanje”

Afera “Prisluškovanje” je izzvala večmesečne proteste državljanov. Ko so dosegli vrelišče, se je vmešala EU in izposlovala nov politični začetek, v okviru katerega je Gruevski januarja 2016 odstopil, da bi se nato posvetil strategiji odlaganja. Razlog: Neodvisno specializirano državno tožilstvo za korupcijo in politične zločine, ki ga je parlament vzpostavil v okviru posredovanja EU, je izvedlo preiskavo presenetljivo dosledno in predstavilo prepričljive dokaze o mafijskih metodah upravljanja v času Gruevskega. Doslej zahvaljujoč samo pravosodnim organom, ki so mu v glavnem lojalni, so bili preprečeni začetki postopkov proti bivšemu šefu vlade in njegovim najbližjim sodelavcem.

Po predčasnih parlamentarnih volitvah decembra 2016, je Gruevski, de facto samodržec oblasti v Makedoniji, prešel na modus popolne konfrontacije, saj je njegova stranka VMRO-DPMNE izgubila absolutno večno. Drugo uvrščeni opozicijski socialdemokrati – skupaj s tremi strankami makedonskih Albancev, ki sestavljajo približno četrtino tamkajšnjega prebivalstva – so uspeli organizirati parlamentarno večino, vendar je predsednik države Gjorge Ivanov, ki pripada taboru Gruevskega, zavrnil podeliti mandat za sestavo vlade šefu socialdemokratov Zoranu Zaevu.

Da bi obrazložil tako ravnanje, je Ivanov igral na “albansko karto”, s trditvijo, da albanske stranke s svojo “platformo, ki jo upravlja Tirana” težijo k federalizaciji in razdelitvi Makedonije.

Socialdemokrati so obljubili albanski manjšini, da se bodo doslednejše zavzemali za njihove cilje, kar je socialdemokratom na decembrskih volitvah prineslo veliko njihovih glasov.

Propadla taktika razglasitve izrednih razmer

“Nasprotno temu, Gruevski in njegova stranka si prizadevata, da zasejeta seme etničnega sovraštva: vzporedno z blokado predsednika države, so od začetka marca vsak večer organizirali nacionalistične, proti albanske demonstracije v prestolnici Skopje in drugih delih države, z geslom: “Za združeno Makedonijo”” – piše Spiegel.

gruevski4

V kolikor za tem stoji poskus Gruevskega, da začne spiralo nasilja in izzove razglasitev izrednega stanja, da bi pridobil izredna pooblastila, potem je ta taktika očitno propadla. Brutalne scene iz parlamenta so izzvale zgražanje velikega dela javnosti. Razen tega, deli vojske in varnostnih sil so se že posredno distancirali od Gruevskega in njegovih ljudi. Parlamentarna večina, ki jo sestavljajo socialdemokrati in albanske stranke, nasprotno, imajo podporo EU in ZDA in v prihodnjih dneh namerava začeti sestavo nove vlade.

– Verjetno bomo nekaj časa imeli vzporedne institucije v Makedoniji – napoveduje makedonski publicist Sašo Ordanoski.

logo-topnews (1)

Blic.rs

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    dori 7 let

    spostovani g. Vodysek, mislin da tukaj nimate prav oz. da predstavljate samo eno plat medalje. Albanci so mnozicno pribezali v Makedonojo med vojno na kosovu (so bili tam ze prej, vendar jih je bilo precej manj in so bili integrirani). Albanci s kosova so najprej radikalizirali makedonske albance (dogajali so se tudi umori tistih, ki so hoteli ostati zmerni), se namnozili in nato zahtevali svoje “pravice” in ustanavljali svoje stranke. to je priblizno tako, kot ce bi pri nas bosanci ustanovili stranko … Tiranska platforma, ki so jo podpisale albanske stranke pa je sploh nekaj, cesar si nobeni priseljenci ne bi smeli dovoliti v gostujoci drzavi! to je cista novodobna okupacija, poskus tega, kar se napoveduje celotni evropi s priseljevanjem “migrantov” najprej tuce namnoziti, zahtevati pravice in iz avtohtonih, eticnih drzav narediti najprej federacijo nato pa morda novo drzavo z novim narodom – kaj je to drugega kot okupacija?! in kako lahko kdo razglasa Makedonce za nacionaliste, ko se hocejo upreti taki okupaciji?! Makedonija je drzava Makedoncev in ce komu to ni vsec naj gre drugam, ne pa Makedoncem krasti njihovo drzavo in jih siliti, da jo morajo deliti z drugim, priseljenim narodom!!!
    Da ne govorimo o tem, da je bila Makedonija edina, ki je zaustavila migrantski tok ravno pod oblastjo VMRO. in da so se “slucajno” ravno takrat zaceli problemi, afere in nemiri v Makedoniji. Ocitno so s tem makedonci nekomu prekrizali nacrte …