Predsedujoči makedonskega Sobranja Veljanovski: Ne priznavam Džaferija za novega predsednika parlamenta! Bivša predsednika Ustavnega sodišča: izvolitev Džaferija je legitimna! – TOPNEWS.si

Predsedujoči makedonskega Sobranja Veljanovski: Ne priznavam Džaferija za novega predsednika parlamenta! Bivša predsednika Ustavnega sodišča: izvolitev Džaferija je legitimna!

Predsedujoči makedonskega Sobranja Veljanovski: Ne priznavam Džaferija za novega predsednika parlamenta! Bivša predsednika Ustavnega sodišča: izvolitev Džaferija je legitimna!

Predsedujoči makedonskega Sobranja Trajko Veljanovski je dejal, da ne priznava Talata Džaferija za novega predsednika parlamenta in da bo sklical novo sejo parlamenta, ko bodo zato ustvarjeni pogoji, poroča Srna.

Veljanovski je pripomnil, da je 27. aprila prekinil sejo in da sam, kot predsedujoči, ni bil prisoten v dvorani.

“Ni dokazov o kvorumu, v dvorani parlamenta ni bilo nikogar zaposlenega iz administracije, ki bi preštel glasove in nazadnje, informacija ni bila objavljena v Uradnem listu,” je dejal Veljanovski za makedonsko televizijo “Sitel”.

Pojasnil je, da poslovnik predvideva, da novoizvoljeni predsednik parlamenta poda svečano izjavo, kar pa Džaferija ni storil.

Veljanovski, bivši dolgoletni predsednik makedonskega Sobranja, je sporočil, da bo nadaljeval z delom in sklical novo sejo parlamenta, ko bodo zato ustvarjeni pogoji.

Do nemirov v stavbi Sobranja je prišlo 27. aprila, potem ko je bil nekdanji poveljnik Osvobodilne nacionalne armade Talat Džaferi, z glasovi SDSM-a in albanskih strank, izvoljen za predsednika parlamenta.

Iz Ministrstva za notranje zadeve Makedonije so sporočili, da so državljani, ki so protestirali v organizaciji gibanja “Za skupno Makedonijo” in nasilno vdrli v stavbo Sobranja, bili zaradi kršitve javnega reda in miru privedeni. Gre za okoli 100 oseb.

Lider SDSM Zoran Zaev, čigar stranka je skupaj s parlamentarnimi strankami Albancev formirala skupščinsko večino, pričakuje, da Veljanovski do torka preda vodenje Sobranja Džaferiju, čigar izvolitev za predsednika Sobranja so priznale EU, ZDA, NATO, OVSE in druge institucije.

Makedonska opozicija je medtem napovedala, da bo kmalu začela oblikovati novo vlado. “Predsednik parlamenta je bil izvoljen zakonito, nova vlada pa bo izbrana v prihajajočem obdobju, v skladu z zakonom in ustavo,” je v izjavi za javnost zapisala stranka socialdemokratov SDSM Zorana Zaeva. Ob tem so nasprotnike obtožili, da želijo preprečiti miren prenos oblasti.

V VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega so obsodili “popolnoma nezakonito izvolitev predsednika parlamenta”.

Namestnik pomočnika državnega sekretarja za Evropo in Evroazijo ameriškega State Departementa Hoyt Brian Yee, je na poti v Skoplje najavil, da se bo sestal z Džaferijem.

Yee naj bi se srečal tudi s predsednikom Makedonije Gjorgem Ivanovim, predstavniki parlamentarnih strank, med njimi Nikolo Gruevskim in Zoranom Zaevom, ter člani civilne družbe in diplomatskega zbora. Pogovarjali naj bi se o sestavi nove makedonske vlade, dvostranskih odnosih in makedonskih reformah.

Medtem je državno tožilstvo v Skopju izdalo nalog za aretacijo 15 ljudi, za katere se sumi, da so neposredno sodelovali v nasilju v parlamentu. Štirje med njimi naj bi bili tudi organizatorji nemirov, poroča RTS.

Dva bivša predsednika Ustavnega sodišča Makedonije Trendafil Ivanovski in Branko Naumoski sta ocenila, da je bil poslanec DUI Talat Džaferi, izvoljen za predsednika makedonskega parlamenta na legitimen način.

Po poročanju medijev, je Ivanovski dejal, da je bil Džaferi izvoljen na položaj predsednika Sobranja Makedonije skladno z Ustavo, zakoni in poslovnikom za delo parlamenta. “Zato pričakujem, da bo novoizvoljeni predsdednik Talat Džaferi nadaljeval s parlamentarno sejo, da bi formirali parlamentarne odbore in končali to politično norost in da se vrne Sobranje v normalo,” je dejal Ivanovski. Od bivšega predsedujočega Trajka Veljanovskega (VMRO DPMNE), ki prereka izvolitev Džaferija, pričakuje, da bo pri njem “prevladal razum in da bo omogočil primopredajo kabineta, brez dodatnega zaostrovanja.

Po besedah Ivanovskega, je zelo pomembno, da se čim prej ustvarijo pogoji, da nova parlamentarna večina, katero sestavljajo SDSM, DUI, Besa in Alijansa za Albance, oblikuje vlado in da se Makedonija vrne na pravo pot in evroatlantsko agendo.

Drugi bivši predsednik Ustavnega sodišča Branko Naumoski je ocenil, da je prav VMRO DPMNE s postavitvijo predsednika bivšega sklica Sobranja Trajka Veljanovskega za predsedujočega konstitutivni seji parlamenta, prekršila Ustavo Makedonije. “Ustava je zelo jasna in natančna, predsednik Sobranja iz predhodnega sklica samo formalno skliče sejo in nato Sobranju, po Ustavi in Poslovniku, predseduje najstarejši poslanec. Od tu je izvolitev Džaferija za predsednika – postopek za konstituiranje Sobranja, ki je postavljen na pravni tir,” je sporočil Naumoski v odprtem pismu VMRO DPMNE in Trajku Veljanovskem.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)