Deutsche Welle: Ali se je v Makedoniji zgodil dolgo pripravljen zločin? – TOPNEWS.si

Deutsche Welle: Ali se je v Makedoniji zgodil dolgo pripravljen zločin?

Deutsche Welle: Ali se je v Makedoniji zgodil dolgo pripravljen zločin?

“To, kar se je v četrtek zgodilo v Skopju je presenečenje samo za laike. Juriš na Sobranje se je že dolgo kuhal, da bi se pokopalo demokracijo”, piše v analizi nemški Deutsche Welle.

“Cilj vpada nasilnikov v makedonski parlament je samo en: bivši premier Nikola Gruevski in njegova klika iz nacionalistične VMRO želita za vsako ceno obdržati oblast. Od kar je izgubil parlamentarno večno, sta Gruevski in njegova stranka šla v blokado Sobranja, da bi preprečila izvolitev njegovega predsednika, s tem pa tudi nove vlade. Pri tem pa, z vsem srcem pomaga predsednik države Georgije Ivanov, zvest spremljevalec Gruevskega. Ko so se poslanci nove parlamentarne večine odločili, da prebijejo to oviro in izvolijo novega predsednika parlamenta, je bil dan signal, da se nasilje lahko začne”, piše Boris Georgievski, urednik redakcije DW na makedonskem jeziku.

Stotine ljudi, pod neposrednim ukazom VMRO, je vpadlo v Sobranje. Nekateri tudi s strelnim orožjem, noži in palicami, s fantomkami na glavah. Policija, ki jo popolnoma nadzira Gruevski, ne da ni preprečila nasilniški vpad, se je v znak pozdrava tudi rokovala z naročenimi vandali. Specialne enote policije so resda prišle v skupščino, vendar šele dve uri po začetku napada.

Glavna tarča so bili poslanci nove parlamentarne večine, napadenih je bilo tudi veliko število novinarjev. Končna bilanca znaša več kot sto poškodovanih v najvišjem hramu demokracije. Trije parlamentarni poslanci s težjimi poškodbami so bili prepeljani v urgentni center.

Krvave glave, razdeljena država

Po nasilju v makedonskem parlamentu, dve strani obtožujeta druga drugo, enako kot to počnejo že mesece dolgo. Iz EU in ZDA prihajajo signali, da priznavajo novega predsednika parlamenta, ki ga je izvolila nova parlamentarna večina.

Zločin so načrtovali in organizirali VMRO in Gruevski. Nič ni spontano, niti slučajno. Za Gruevskega in kriminalno kliko okoli njega, padec z oblasti verjetno pomeni odhod v dolgoletni zapor. Kot je bilo v preteklih letih odkrito, je politična vrhuška preko tajnih služb množično prisluškovala več deset tisočim ljudem, prirejala volilne izide in globoko zabredla v koruptivno močvirje. Specializirano tožilstvo – formirano šele po vztrajanju EU in ZDA – bremeni bivšega premierja za več primerov zlorabe moči.

Gruevski in njegova stranka več mesecev poskušata izzvati medetnični spopad v državi. Ciljno se izvaja kampanja sovraštva proti Albancem in “izdajalcem”. Kakšne so kalkulacije te klike? Oni verjamejo, da nadzorovana nestabilnost, bivšemu premierju daje adut v morebitnih pogajanjih z mednarodno skupnostjo, od katere bo Gruevski zahteval amnestijo, za desetletje kriminalne vladavine. Če to ne uspe, obstaja tudi rezervni scenarij, o katerem se javno govori – predsednik Ivanov bo razglasil izredno stanje in tako ukinil že tako krhko demokracijo.

gruevski1

Ne glede, kateri scenarij igrajo, se jim je krvavi 27. april, povsem dobro vključil. Niti eno orožje iz bogatega arsenala Gruevskega in Ivanova, ni več presenečenje. Presenečenje bi recimo bilo, če bi se Evropska unija in njene vodilne države, kot je Nemčija, ostro odzvale in stopile v Makedoniji na stran demokracije.

Gruevski je najboljši primer za pogubno bruseljsko politiko na Balkanu, kjer namesto liberalnih in demokratičnih politikov, EU že leta podpira avtoritarne liderje, z geslom najprej stabilnost, nato pa demokracija. To se vrača kot bumerang, cena pa je izguba tako demokracije, kot tudi stabilnosti. Lahko, da je za Makedonijo že prepozno. Če je, potem del krivde nosi tudi neodločna Evropska unija, piše v analizi Deutsche Welle.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)