Hrvaška vlada je v težki krizi, možnih več scenarijev njenega razpleta. Plenković meni, da je vse, kar je pomembno, tudi stabilno! – TOPNEWS.si

Hrvaška vlada je v težki krizi, možnih več scenarijev njenega razpleta. Plenković meni, da je vse, kar je pomembno, tudi stabilno!

Hrvaška vlada je v težki krizi, možnih več scenarijev njenega razpleta. Plenković meni, da je vse, kar je pomembno, tudi stabilno!

Kriza vlade na Hrvaškem je dosegla svoj vrhunec z zamenjavo treh ministrov iz Mosta in nato izstopom slednjega iz vladne koalicije. Hrvaški premier Andrej Plenković je prepričan, da bo imel večino v parlamentu in da bo kmalu imenoval nove ministre ter predsednika hrvaškega Sabora, namesto članov Mosta, dosedanjega partnerja HDZ-a. Politični akterji, ki imajo glavne vloge v tej igri, ne vedo zagotovo, kateri politični scenarij bo na koncu realiziran.

Po včerajšnjem izstopu predsednika hrvaškega Sabora in liderja Mosta, Boža Petrova iz vlade, Jutarnji list piše o štirih možnih scenarijih razpleta.

most

1. Prerazporeditev v Saboru

Ta opcija pomeni, da v kolikor bi HDZ želel imeti stabilno in funkcionalno vlado, bi moral pridobiti podporo nekaterih strank, ki so trenutno v opozicijskih vrstah, v tem primeru bi se moral zanašati na poslance, ki se ne počutijo prav udobno v takem razvoju politične situacije in ki ocenjujejo, da je v tem trenutku najpomembnejša politična stabilnost, zaradi česar bi bili celo pripravljeni zapustiti svoje dosedanje politične opcije in preiti v tabor HDZ-a.

2. Predčasne parlamentarne volitve

Predčasne parlamentarne volitve so zelo verjetne, če premier Andrej Plenković v kratkem popolnoma prevzame nadzor nad HDZ-jem, kar pomeni zmago nad znotraj-strankarsko opozicijo, če mu rezultati na lokalnih volitvah dajo dodaten veter v hrbet in če se pokaže, da se Most ni okrepil ter da je ostal le na podpori, ki ne presega desetih odstotkov. Predčasne volitve so opcija tudi, če premier Plenković v Saboru ne uspe zagotoviti večine, ki bi jo tvorilo več kot 80 poslancev.

3. Manjšinska vlada HDZ

Manjšinska vlada HDZ obstaja kot teoretična opcija. Do take vlade bi prišlo pod pogoji, da politična nestabilnost in predčasne volitve do te mere ogrozijo gospodarstvo in finance države, da bise glavne opozicijske stranke zaradi nacionalnih interesov odločile za nedoločen čas v Saboru podpirati HDZ-jevo vlado. Taka vlada ne bi imela dolgega trajanja, reducirane pa bi bile tudi odločitve, ki bi jih lahko sprejemala.

4. Vlada nacionalne enotnosti

Čeprav jo opozicija največkrat omenja, je takšna vlada najmanj možna. Za sodelovanje v njej, bi opozicijske stranke vztrajale, da v njo vstopijo vse stranke. Torej, HNS ne bi v taki Vladi sodelovala brez SDP-a, SDP ne bi brez HNS-a in IDS-a in morda niti brez HSS-a. Težko si je predstavljati, da bi HDZ pristal na oblikovanje vlade, v kateri bi Vesna Pusić zahtevala Ministrstvo za zunanje zadeve, Davor Bernardić pa Ministrstvo za gospodarstvo.

Sicer pa hrvaški premier Plenković meni, da bo novi predsednik Sabora izbran zelo hitro. Prav tako ministri. Tako je včeraj dejal novinarjem, poroča Hina.

Poudaril je, da je v hrvaškem Saboru polno odgovornih poslancev in strank.

Hrvaška ima veliko problemov in moja naloga je, da jih rešujem, je dejal Plenković in dodal, da je njegov cilj, da čimprej rekonfigurira parlamentarno večino in nadaljuje z delom.

Dejstvo, da sem takoj imenoval državne sekretarje s pooblastili, da izvedejo primopredajo na ministrstvih pomeni, da vlada funkcionira povsem normalno in vse, kar je pomembno je stabilno. Tudi parlamentarna večina bo kmalu tu, lahko ste prepričani v to, je dejal Plenković.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)