Odnosi Britanije in EU nikoli slabši: Premierka Theresa May obtožuje članice EU, da se združujejo proti Brexitu! – TOPNEWS.si

Odnosi Britanije in EU nikoli slabši: Premierka Theresa May obtožuje članice EU, da se združujejo proti Brexitu!

Odnosi Britanije in EU nikoli slabši: Premierka Theresa May obtožuje članice EU, da se združujejo proti Brexitu!

Britanska premierka Theresa May je obtožila ostalih 27 držav članic Evropske unije, da se združujejo proti Britaniji zaradi Brexita, potem ko je nemška kanclerka Angela Merkel sporočila, da Združeno kraljestvo ne bi smelo imeti iluzij glede izstopnega procesa iz EU.

“Sedaj lahko vidimo, kako težka bodo pogajanja iz trenutka v trenutek. Naši nasprotniki že poskušajo ovirati pogajanja in to sočasno, ko se 27 evropskih držav združuje proti nam”, je dejala včeraj britanska premierka Theresa May v Lidsu, na severu Anglije.

Po mnenju britanske premierke takšen pristop “lahko pomeni samo eno – negotovost in nestabilnost”.

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj Britaniji sporočila, naj opusti “iluzije”, da bo imela Velika Britanija enake pravice kot članica EU, potem ko bo zapustila Evropsko unijo. V nemškem Bundestagu (parlament) je Merklova dejala, da po britanskem odhodu iz EU, Velika Britanija ne bo obdržala enakih pravic in privilegijev, ki jih je imela kot članica EU.

brexit1

“To je morda samo po sebi umevno, vendar sem morala to povedati zaradi tega, ker nekateri ljudje v Veliki Britaniji gojijo v tem trenutku iluzije”, je dejala kanclerka Merkelova.

Po njenih besedah, čeprav Evropska unija še naprej vidi Veliko Britanijo kot tesnega partnerja, bo ta država “outsider” in kot taka “ne more in ne bo imela enakih pravic, kot tudi ne more imeti boljšega položaja kot države članice EU”.

Na drugi strani pa so se, kot kaže raziskava dnevnika Times, Britanci prvič po referendumu premislili. Večina jih verjame, da je Brexit napaka.

Večina Britancev danes verjame, da je odločitev, sprejeta na referendumu, o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, bila napaka. Tako so pokazali najnovejši rezultati ankete, ki jo je izvedel med bralci londonski dnevnik Times.

Na vprašanje, ali je Britanija imela prav ali ne, ko se je odločila za izstop iz EU, je 45 odstotkov bralcev Timesa odgovorilo negativno, medtem ko jih 43 odstotkov meni nasprotno, poroča AFP.

Anketo je izvedla marketinška agencija YouGov na vzorcu 1.590 odraslih Britancev. Anketa je bila opravljena preko interneta.

Na lanskem referendumu je za Brexit glasovalo 52 odstotkov britanskih državljanov, ki so se udeležili referenduma.

Večina vprašanih, 48 odstotkov jih meni, da je aktualna premierka Theresa May najboljša, 33 odstotkov jih ni prepričanih, kdo bi to lahko bil, medtem ko je 18 odstotkov navedlo liderja opozicije Jeremya Corbyna.

Sicer pa je premierka May najavila predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 8. maja, v želji okrepitve podpore v parlamentu, v luči pogajanj glede Brexita z Brusljem.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Ja, saj je razumljivo, da pravic , ko izstopiš iz ene skupnosti, ne moreš pričakovati.S tem bi morali računati preden so se dokončno odloćili, a ne ?

    In kaj je narobe, če ostale države nekako še držijo skupaj ? Tudi Višegrajska skupina je še vedno zraven. Imajo svoja mnenja in pogoje, a zaradi tega še ne bodo izstopili. Verjetno so ugotovili, da jim ne bi dobro šlo ?