Kaos v Makedoniji: Po pretepu v Sobranju, pristaši Gruevskega čakajo jutro na ulici. Pozvali pristaše iz vse Makedonije naj pridejo demonstrirati v Skopje! – TOPNEWS.si

Kaos v Makedoniji: Po pretepu v Sobranju, pristaši Gruevskega čakajo jutro na ulici. Pozvali pristaše iz vse Makedonije naj pridejo demonstrirati v Skopje!

Kaos v Makedoniji: Po pretepu v Sobranju, pristaši Gruevskega čakajo jutro na ulici. Pozvali pristaše iz vse Makedonije naj pridejo demonstrirati v Skopje!

Makedonski parlament je po več kot štiri mesece trajajoči politični krizi za novega predsednika parlamenta imenoval Albanca Talata Džaferija, iz Demokratične unije za integracijo (DUI). Izvolili so ga poslanci socialdemokratov Zorana Zaeva in albanske manjšine. V stranki VMRO-DPMNE pod vodstvom Nikole Gruevskega so to označili za puč, zaradi česar so njegovi protestniki vdrli v stavbo parlamenta.

V pretepu med podporniki stranke VMRO-DPMNE in podporniki Zaeva je bilo poškodovanih več ljudi, najmanj osem pa so jih prepeljati v bolnišnico. Med drugim sta bila poškodovana tudi Zaev in vodja Zavezništva za Albance Zijadin Sela, ki se zaradi hudih poškodb bori za življenje.

Po decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah je makedonski predsednik Gjorgje Ivanov mandat za sestavo vlade sprva zaupal vodji konservativne stranke VMRO-DPMNE in nekdanjemu premierju Nikoli Gruevskemu. Slednji ni uspel sestaviti vlade, zato je predsedniku vrnil mandat. Nato bi moral makedonski predsednik podeliti mandat predsedniku drugouvrščenih makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoranu Zaevu, vendar mu ga je predsednik Ivanov že dvakrat odrekel, čeprav mu je Zaev predložil zahtevane podpise o večinski podpori v parlamentu. Pridobil je 67 podpisov od 120-ih poslancev. Komisar za sosedsko politiko in širitev EU Johannes Hahn je predsedniku Ivanovu sporočil, da mora Zaevu oziroma njegovi koaliciji s tremi strankami Albancev omogočiti, da poskuša sestaviti vlado.

makedonia1

Napetost v Makedoniji ne popušča, na družbenih mrežah so se pojavili dokazi oziroma posnetki huliganov, ki v makedonskem Sobranju napadejo poslance, nekateri med njimi nosijo majice s simboli ustaškega HOS-a!

Huligan nosi majico ustaškega fašističnega HOS-a, (Hrvaških obrambnih sil) z napisom “Za dom spremni”.

Po navajanju medijev z Zahodnega Balkana, naj bi bil sedanji premier Makedonije NIkola Guevski povezan s temi krogi, ki naj bi jih tudi financiral.

 

makedonia4makedonia3

Nasilnež, v ustaški majici, ukazuje pretepačem s fantomkami, naj napadejo Zaeva in poslance SDSM. V pretepu je bil poškodovan lider opozicije Zoran Zaev in 10 poslancev SDSM. V spopadih s policijo naj bi bilo poškodovanih 45 ljudi.

Huligan, ki je nosil majico ustaškega HOS-a, (Hrvaških obrambnih sil) z napisom “Za dom spremni”, je vdrl skupaj z zamaskiranimi pretepači v parlament, ki so začeli pretepati poslance.

Po neuradnih podatkih je razlog, zakaj so nekateri pristaši Gruevskega v parlamentu pri pretepanju nosili maske ta, ker so najverjetneje pripadniki policije, natančneje, Enote za hitre reakcije Alfa.

Ameriško veleposlaništvo v Skopju je obsodilo dogajanje v makedonskem parlamentu in sporočilo, da priznava izvolitev Talata Džaferija za predsednika Sobranja.”Najostreje obsojamo nasilje u parlamentu. To ni v skladu z demokracijo in nesprejemljiv je način za premoščanje razlik”, piše v sporočilu, objavljenem na Face book strani veleposlaništva. Ključnega pomena je, da vse politične stranke spoštujejo pravo in demokratične procese in da se vzdržijo nasilnih dejanj, ki poslabšujejo razmere, poroča MIA.

Premier Albanije Edi Rama in predsednik albanskega parlamenta Ilir Meta, sta pozvala Makedonijo k zadržanosti in distanciranju od nasilja.

Visoka predstavnica za zunanjo in varnostno politiko Federica Mogherini in komisar EU sosedsko politiko in širitev EU Johannes Hahn sta najostreje obsodila nasilje v makedonskem parlamentu in pozvala k umiritvi razmer. “Nasilje v parlamentu je popolnoma nesprejemljivo in pozivamo k umirjanju in zadržanosti. Ministrstvo za notranje zadeve in policija morata zagotoviti varnost parlamenta in njegovih članov”, piše v skupnem sporočilu Mogherinijeve in Hahna.

Tuji veleposlaniki, ki so se zbrali v hotelu Marriott v Skopju, so pozvali k prekinitvi nasilja in policijo k odzivu. “Vse strani pozivamo, da se vzdržijo vnetljive retorike. Policija ima odgovornost, da uvede red”.

Predsednik Makedonije Gjorgje Ivanov je nagovoril državljane in vse vodje parlamentarnih strank, da se zglasijo danes v njegovem kabinetu, da bi našli izhod iz sedanje situacije. Makedonski predsednik se sinoči ni odločil za razglasitev izrednega stanja v državi.

Pristaši NIkole Gruevskega so postavili šotore pred poslopjem Sobranja. V razglasu, ki so ga posredovali vsem medijem in tujim veleposlaništvom v Skop, navajajo, da branijo demokracijo v Makedoniji in izrazili so namero, “da gredo do konca”, oziroma, da “ne nameravajo odnehati”, poročajo makedonski mediji.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)