Obe Koreji izvajata paralelne vojaške vaje: Na obeh straneh polotoka je vse v ognju in eksplozijah v pričakovanju prelomnega 9. maja – TOPNEWS.si

Obe Koreji izvajata paralelne vojaške vaje: Na obeh straneh polotoka je vse v ognju in eksplozijah v pričakovanju prelomnega 9. maja

Obe Koreji izvajata paralelne vojaške vaje: Na obeh straneh polotoka je vse v ognju in eksplozijah v pričakovanju prelomnega 9. maja

Vojaška vaja Severne Koreje na vzhodu države sovpada z vojaškimi vajami ameriške in južnokorejske mornarice v Rumenem morju, na zahodni obali Korejskega polotoka. Severna Koreja in ZDA nadaljujeta z vojaškimi grožnjami, kot da že to ni dovolj, pa se obe strani intenzivno trudita z razkazovanjem svoje vojaške moči. Kim Jong Un s svojim režimom izvaja množično vojaško vajo izmenjave ognja, z druge strani Donald Trump v Južni Koreji razporeja armado podmornic in sistem protiraketne obrambe, kot odgovor na nevarnost pred jedrskim programom Severne Koreje.

korea vaje

Prejšnji teden je Severna Koreja izjavila, da se je pripravljena odzvati, če bodo ZDA pokazale kakršnokoli željo po vojni, kot tudi da so pripravljeni nadaljevati poskuse svojega jedrskega orožja. Včeraj je Severna Koreja praznovala Dan vojske, 85. letnico njene ustanovitve ter začela z vojaškimi vajami, potem ko je prispelo v Južno Korejo novo orožje ZDA. V vaji so uporabili od 300 do 400 kosov artilerijskega orožja, čigar doseg seže tudi do Seula, poročajo južnokorejski mediji.

korea vaje1

Pred tem je v drugo največje južnokorejsko mesto Busan prispela podmornica, vendar ne neopaženo. Režim Kim Jong Una je zagrozil, da bo izvedel šesti jedrski poskus, kot odgovor na ameriško demonstracijo sile.

Predvidevalo se je, da bodo Severnokorejci izvedli jedrski poskus včeraj, vendar medijska poročila kažejo, da je Kim svoje načrte preložil, zaradi bližajočih se predsedniških volitev v Južni Koreji, ki bodo potekale 9. maja. Kim Jong Un si bolj želi umirjenega novega predsednika, saj bi bilo s tako osebo lažje komunicirati, pravi Zou Chenming z Instituta za strateške in obrambne študije.

korea vaje2

Vojska ZDA je v Južni Koreji namestila sistem protiraketne obrambe THAAD ter šest kamionskih prikolic radarske in druge opreme. Zaradi tega so tudi izbruhnili spopadi med policijo in lokalnim prebivalstvom, prenaša južnokorejska tiskovna agencija Jonhap. Protiraketni ščit so postavili na lokaciji, ki je doslej služila kot teren za golf v okrožju Seongjunu.

korea vaje3

Agencija Reuters ocenjuje raketni sistem THAAD kot “kontroverzen” sistem, njegovo postavljanje pa se dogaja v trenutku visokih napetosti, povezanih z raketnim in nuklearnim programom Severne Koreje.

ZDA in Južna Koreja sta se dogovorili za postavitev sistema THAAD, kot odgovor na severnokorejske grožnje o izstrelitvi raket, vendar pa Kitajska meni, da to ne bo pomagalo pri odvračanju Severne Koreje od njenih načrtov in bo samo destabiliziralo regionalno varnostno ravnotežje.

korea vaje5korea vaje7

Kitajska je sporočila, da je Washingtonu in Seulu izrazila resno zaskrbljenost glede ameriškega razporejanja raket v Južni Koreji in zahtevala umik raketnega sistema THAAD iz Južne Koreje. Tiskovni predstavnik kitajskega Ministrstva za zunanje zadeve Geng Shuang je na redni tiskovni konferenci dejal, da je Kitajska od ZDA in Južne Koreje zahtevala umik omenjenega sistema.

Kitajska je tudi izrazila zaskrbljenost, da bi lahko močen radar tega sistema prodrl tudi na njeno ozemlje in ogrozil varnost države, navaja Reuters.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Borut Majdič 7 let

    Norci