Terorist na sliki naj bi streljal na pariške policiste: Napadalec z imenom 007 likvidiran, drugega še iščejo! – TOPNEWS.si

Terorist na sliki naj bi streljal na pariške policiste: Napadalec z imenom 007 likvidiran, drugega še iščejo!

Terorist na sliki naj bi streljal na pariške policiste: Napadalec z imenom 007 likvidiran, drugega še iščejo!

Francoska policija je ubila napadalca v streljanja v Parizu. Predvideva se, da gre za Jusufa el Osrija, ki ga kličejo 007 in je po poročanju francoskih medijev stari znanec policije in varnostnih služb.
Sumi se, da sta napad izvedli vsaj dve osebi. Francoska policija je izdala nalog za aretacijo drugega osumljenca za streljanje v centru Pariza, v katerem je bil ubit en policist, dva pa sta težko ranjena. Ranjena v terorističnem napadu pa naj bi bila tudi neka turistka, ki se je nahajala v bližini.
Islamska država je takoj prevzela odgovornost za teroristični napad na Elizejskih poljanah v Parizu, ki se je zgodil konec predvolilne kampanje pred francoskimi predsedniškimi volitvami.

Francoski preiskovalci so dejali, da so napadalca identificirali s pomočjo dokumentov, ki jih je pustil v avtomobilu. Okoli 21.00 je na Elizejskih poljanah ustavil svoje vozilo v bližini policijskega kombija, izstopil in z avtomatskim orožjem začel streljati. Ko je ubil enega policista, je skušal pobegniti in v teku še naprej streljal, tako da je ranil še dva policista. Nato je sam padel pod streli varnostnih organov.

Mediji poročajo, da naj bi šlo 39-letnega moškega, ki je živel na obrobju Pariza in predmet obdelave varnostnih organov in obveščevalnih služb kot potencialni islamski skrajnež.

Napadalec je bil že leta 2005 obsojen zaradi treh poskusov umora, v dveh primerih zaradi poskusa umora policistov. Februarja so ga aretirali zaradi načrtovanja umora policista, a so ga kasneje izpustili zaradi pomanjkanja dokazov.

Kandidatka skrajne desnice Marine Le Pen je po napadu tvitnila, da sočustvuje s francoskimi varnostnimi silami, ki so bile znova napadene, desnosredinski François Fillon je dejal, da policisti žrtvujejo svoja življenja, da branijo naša, neodvisni kandidat Emmanuel Macron je izjavil, da je prva predsednikova dolžnost zagotavljanje varnosti, kandidat skrajne levice Jean-Luc Melenchon pa je izjavil, da bodo teroristični napadi vedno kaznovani. Vsi predsedniški kandidati so za danes odpovedali aktivnosti zadnjega dne kampanje.

Napad je obsodila tudi mednarodna skupnost. Ameriški predsednik Donald Trump je tako izrazil sožalje vsem Francozom. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je sporočila, da Nemčija močno in odločno stoji Franciji ob strani.

Do streljanja je prišlo zgolj dva dneva po aretaciji dveh terorističnih osumljencev, ki naj bi načrtovala teroristični napad. Pri njiju so našli tudi orožje in eksploziv.

V Franciji še vedno veljajo izredne razmere. Na ulicah je več tisoč vojakov in oboroženih policistov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)