(VIDEO) Kim Jong Unova proslava, kjer ameriško mesto izgine z obličja zemlje – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kim Jong Unova proslava, kjer ameriško mesto izgine z obličja zemlje

(VIDEO) Kim Jong Unova proslava, kjer ameriško mesto izgine z obličja zemlje

Lider Severne Koreje Kim Jong Un z nasmehom na obrazu maha publiki potem, ko “izstreli” jedrsko raketo na neko mesto v ZDA in ga popolnoma zravna. V času glasbenega programa, s katerim so v Severni Koreji proslavljali rojstni dan Kimovega dedka Kim Il Sunga, je na velikem platnu, za vojaškim pevskim zborom, prikazana simulacija severnokorejskega napada na ZDA.

Publika po prikazanem filmu navdušeno ploska, medtem ko se vrhovni vodja zadovoljno smeji.

Glasbeni program so izvedli v nedeljo, po zaključku velike vojaške parade v Pjongjangu, glavnem mestu Severne Koreje.

Medtem ko vojaški pevski zbor poje, se v ozadju na velikem platnu vrti kratki film, ki prikazuje testiranje jedrske rakete iz februarja, zatem se ji v zraku pridružijo še druge rakete, ki letijo preko Pacifika in eksplodirajo na ameriških tleh. Video se konča s prikazom, ko gori ameriška zastava, medtem pa vsi v dvorani vzklikajo: “Huraaa!”.

Severna Koreja je u februarju sporočila, da je uspešno testirala novi tip balistične rakete. V vojaški paradi so prikazali novo medcelinsko balistično raketo. Dan prej so opravili njeno testiranje, ki je bilo neuspešno in je izzvalo mednarodno grajo, piše Daly Mail.

Novinarji zahodnih medijev, ki so bili prisotni na vojaški paradi v Pjongjangu, so postavili pod vprašj avtentičnost prikazanega orožja, piše ruski portal “Defence”.

Tako je novinar ameriške televizije ABC objavil na Twitterju fotografijo rakete, s čudno privzdignjeno konico, ki jo je slikal na vojaški paradi v Pjongjangu in napisal, da je povsem možno, da je fotografirana bojna konica narejena iz lesa oziroma pobarvanega kartona.

Raketa, o kateri piše novinar, predstavlja sovjetski obrambni sistem raket dolgega dosega S-200, ki je v uporabi od leta 1967. V Rusiji so ta sistem zamenjali sistemi PVO ter S-300 in S-400.

Strokovnjaki menijo, da Pjongjanga ne gre podcenjevati, saj obstaja možnost, da Severna Koreja na tak način ne želi tvegati prikaza prave jedrske rakete.

Ruski strokovnjak za severnokorejsko oborožitev Vladimir Hrustaljov pravi, da točno število jedrskih bojnih konic, ki jih poseduje Severna Koreja, ni znano, vendar po različnih ocenah, naj bi imel Pjongjang od 20 do 50 bojnih konic, njihova moč pa je primerljiva z močjo bomb, ki sta bili odvrženi na Hirošimo in Nagasaki. To pomeni, da lahko severnokorejski znanstveniki proizvedejo bojne konice moči 35 kiloton. Ko gre za doseg, ima Severna Koreja že kar nekaj časa rakete, ki pokrivajo ozemlje Južne Koreje in Japonske oziroma rakete dosega nekaj čez 1.000 kilometrov. Prav tako je Severna Koreja že pokazala raketo dosega okoli 2.000 kilometrov, medtem ko je doseg rakete “Musudan” teoretično do 3.000 kilometrov, pravi Hrustaljov.

Hrustaljov prav tako trdi, da razdalja do najbližje ameriške vojaške baze na otoku Gvam znaša 3.400 kilometrov, to pa pomeni, da lahko Pjongjang v letu ali dveh razvije tako raketo, v kolikor mu to ne bo preprečeno.

Iz Severne Koreje že prihajajo nove grožnje, predstavnik severnokorejskega veleposlaništva v Moskvi Zin Jeng Hep opozarja, da je Pjongjang pripravljen na “vseobsežno” vojno in da bo odgovoril na vsako provokacijo. “Če želijo jedrsko vojno, lahko odgovorimo z jedrsko vojno, če želijo vseobsežno vojno, smo pripravljeni tudi na to. Naša vojska in naši ljudje imajo voljo, pripravljenost in moč, je dejal severnokorejski diplomat Hep.

V času obiska demilitarizirane cone med obema Korejama je podpredsednik ZDA Mike Pence opozoril Severno Korejo, naj ne preskuša potrpljenja ZDA.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)