BBC: Trump se je zlagal javnosti; Je bila Trumpova grožnja Severni Koreji samo blefiranje? – TOPNEWS.si

BBC: Trump se je zlagal javnosti; Je bila Trumpova grožnja Severni Koreji samo blefiranje?

BBC: Trump se je zlagal javnosti; Je bila Trumpova grožnja Severni Koreji samo blefiranje?

Čeprav je predsednik Donald Trump prejšnji teden najavil, da letalonosilka Carl Vinson s spremljajočo udarno skupino ladjevja pluje proti Severni Koreji, slednja ni na poti proti Korejskemu polotoku. Prav tako nista napoteni ameriški jedrski letalonosilki Nimitz in Ronald Reagan, poroča BBC.

Ameriški predsednik je prejšnji teden zagrozil, da je vojaška pomorska armada napotena proti Korejskemu polotoku oziroma, da je udarna skupina vojaškega ladjevja Carl Vinson poslana kot previdnostni ukrep.

Vendar pa je bila v času, ko je predsednik Trump zagrozil, ameriška pomorska flota daleč od Korejskega polotoka in nadaljevala plovbo v nasprotni smeri, piše BBC.

Prejšnji konec tedna, ko je Severna Koreja na paradi razkazovala nove rakete in opravila neuspelo testiranje rakete, je bila ameriška vojaška flota še bolj oddaljena od Korejskega polotoka, kot pa je bila v trenutku Trumpove grožnje. Tedaj je plula skozi Sundski preliv (Filipini) proti Indijskem oceanu.

Ameriško poveljstvo za Tihi ocean je pojasnilo, da bi morala udarna skupina najprej zaključiti vaje z Avstralijo, ki pa so bile skrajšane. Ameriško pomorsko vojaško ladjevje se giblje proti zahodnemu Pacifiku, kot mu je bilo ukazano.

Russia Today poroča, da so ameriški marinci prispeli v Darwin, na severu Avstralije, kjer bi morali izvesti manevre, vendar je ministrica za zunanje zadeve Avstralije Julie Bishop pred tem izrazila zaskrbljenost zaradi jedrskih aktivnosti Severne Koreje.

Sicer pa so svetovni mediji predhodno poročali, da bodo ameriške vojaške ladje na določeno lokacijo prispele v roku enega tedna, ameriška mornarica pa je sporočila, da iz varnostnih razlogov ne bo v prihodnje sporočala lokacij nahajanja letalonosilk.

Minister za obrambo James Mattis je medtem dejal, da za letalonosilko “ne obstaja specifična zahteva oziroma poseben razlog, zaradi katerega je napotena v regijo“. Dejal je tudi, da je letalonosilka odpoklicana z vojaške vaje z Avstralijo. Pentagon je nato sporočil, da letalonosilka ne bo vplula v avstralsko pristanišče Fremantle.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)