Ali je premierka Velike Britanije Theresa May z zadnjo potezo začela popolni prevzem oblasti? Škotska prepričana v odcepitev! – TOPNEWS.si

Ali je premierka Velike Britanije Theresa May z zadnjo potezo začela popolni prevzem oblasti? Škotska prepričana v odcepitev!

Ali je premierka Velike Britanije Theresa May z zadnjo potezo začela popolni prevzem oblasti? Škotska prepričana v odcepitev!

Britanska premierka Theresa May je zlorabila demokracijo, piše novinarka Guardiana Anne Parkins glede odločitve o razpisu parlamentarnih volitev 8. junija.

“May je izdala idejo o drugačni Veliki Britaniji, za katero se je doslej zavzemala. Natančno ve, kaj dela. To ne bojo parlamentarne volitve, temveč udar”, je napisala novinarka Parkins.

Na zasedanju parlamenta, ki bo danes zvečer, se bo odločalo, ali je možno parlamentarne volitve izvesti 8. juna, kot je najavila premierka May. Za razpis volitev, mora odločitev Mayeve podpreti tudi opozicija v parlamentu.

Predsednik britanskih laburistov, druge največje politične opcije v Veliki Britaniji, Jeremy Korbyn je pozdravil odločitev britanske premierke in dejal, da upa, da jo bodo podprli ministri vseh političnih strank, piše Daly Mail.
V kolikor bodo vsi ministri podprli odločitev premierke o predčasnih parlamentarnih volitvah, se bo britanski parlament razpustil 3. maja, 25 dni pred novimi volitvami, s čimer se bo začela uradna politična kampanja. Vlada ne bo prenehala z delom vse do dneva volitev.

Iz Laburistične stranke so sporočili, da bodo v naslednjih dneh sklicali nujni sestanek, na katerem bodo odločili o kandidatih za volitve. Trdijo, da je od odločitve premierke May, v njihovo stranko vstopilo preko 1.000 novih članov. Iz britanskega Ukipa (UK Independence Party) so odločitev o predčasnih volitvah ocenjujejo kot “cinično”, do katere je privedel slab rejting Laburistov (ankete jim slabo kažejo), ne pa interes države.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je dejala, da je odločitev britanske premierke priložnost, da Škotska okrepi svoj demokratski mandat za izvedbo referenduma o neodvisnosti.

“Kar zadeva Škotsko, je ta poteza, velika napačna ocena premierke”, je sporočila škotska premierka.

“To bo dalo ljudem še dodatno priložnost, da zavržejo ozko politiko (konservativcev), ki vnaša razdor in da okrepijo demokratski mandat, ki že obstaja, da se škotski narod odloči o svoji prihodnosti”, je dodala škotska premierka Sturgeonova.

“Konservativci vidijo priložnost, da premaknejo Britanijo v desno, na silo izvedejo trdi Brexit in uvedejo večje reze v javno porabo. Vstanimo za Škotsko”, je napisala škotska premierka na Twitterju.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Efekt bo verjetno odcepitev Škotske;pa S Irske sploh ;če se finančna industrija slučajno premakne vDublin: