ZDA: Po referendumu mora Turčija spoštovati tudi stališče opozicije! – TOPNEWS.si

ZDA: Po referendumu mora Turčija spoštovati tudi stališče opozicije!

ZDA: Po referendumu mora Turčija spoštovati tudi stališče opozicije!

ZDA so včeraj pozvale liderje Turčije, da spoštujejo mnenje opozicije in svobodo izražanja, po tem ko je na referendumu zmagala opcija za spremembo ustave, ki spreminja parlamentarni sistem v predsedniškega.

Po sporočilu za javnost v.d. tiskovnega predstavnika ameriškega State Departmenta Marka Tonera, Washington ni uradno oporekal izidu referenduma, je pa opazil, da so opazovalci OVSE izrazili zaskrbljenost in pozval turško vlado, da spoštuje pravice vseh državljanov ne glede na to, kako so volili, poroča AFP.

Toner trdi, da so bile nepravilnosti na dan glasovanja in med kampanjo, ki so nasprotnike ustavne reforme postavile v neenakopraven položaj, piše AP. Poudaril je tudi, da “se demokracije krepijo preko spoštovanja različnih točk pogledov, še posebej glede težkih vprašanj”.

ZDA nadaljujejo s podporo turškega demokratičnega razvoja, v katerem je posvečenost vladavini prava, raznovrstnosti, svobodi medijev, še naprej bistvenega pomena, je dejal Toner.

Mednarodni opazovalci so včeraj sporočili, da je kampanja turškega referenduma izvedena “v nefer pogojih” in da so samo štetje glasov spremljale pozne proceduralne spremembe, s katerimi so bile odstranjene ključne varnostne norme.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi je kritizirala odločitev turške volilne komisije, da prizna glasovalne lističe brez uradnih pečatov in ocenila, da to spodkopava napore v boju proti prevaram. Turški referendum ni izpolnil standardov Sveta Evrope.

Dve največji turški opozicijski stranki sta najavili, da bosta izpodbijali izid referenduma.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)