Al Kaida in Islamska država se pogajata o zavezništvu? – TOPNEWS.si

Al Kaida in Islamska država se pogajata o zavezništvu?

Al Kaida in Islamska država se pogajata o zavezništvu?

Podpredsednik Iraka Ajad Alavi je izjavil, da se Islamska država pogaja z Al Kaido glede sklenitve morebitnega zavezništva. To se dogaja prav v času, ko se iraške sile približujejo položajem borcev Islamske države v Mosulu, poroča Reuters.

Islamska država je imela tesne vezi z Al Kaido, dokler ni po osmih mesecih notranjih bojev februarja 2014 Al Kaida prekinila vse vezi z organizacijo, češ, da so pretirano brutalni in neobvladljivi. Po razhodu sta se obe teroristični organizaciji ogorčeno prerivali za primat glede rekrutov, finančnih sredstev in vodilne vloge v globalnem džihadu.
Po poročanju tiskovnih agencij naj bi podpredsednik Iraka Ajad Alavi dejal, da je informacijo prejel včeraj, s strani iraških in regionalnih virov s terena, ki zelo dobro poznajo situacijo v Iraku.

Pogovori med Islamsko državo in Al Kaido so se že začeli. Dialog poteka med odposlancema, ki predstavljata vodjo Islamske države Abu Bakra al Baghdadija in vodjo Al Kaide Ajmana al Zavahirija.

Navaja se tudi, da je Zavahiri javno kritiziral Islamsko državo zaradi njenih brutalnih metod, ki so vključevale smrt z obglavljanjem, zadušitvijo in sežigom.

Na podlagi informacije iraškega podpredsednika Alavija ni povsem jasno, na kakšen način bi lahko sodelovali Islamska država in Al Kaida.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)