Turška opozicija ne priznava rezultatov referenduma: Zahtevajo ponovno štetje 37 odstotkov glasov! – TOPNEWS.si

Turška opozicija ne priznava rezultatov referenduma: Zahtevajo ponovno štetje 37 odstotkov glasov!

Turška opozicija ne priznava rezultatov referenduma: Zahtevajo ponovno štetje 37 odstotkov glasov!

Glavna turška opozicijska Republikanska narodna stranka zahteva ponovno štetje glasov po referendumu, ki bi lahko razširil pooblastila predsednika Turčije Redžepa Tajipa Erdogana, je sporočil namestnik predsednika stranke Erdal Aksunger. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po več kot 99 odstotkih preštetih glasovnic in 51,4-odstotni podpori že razglasil zmago na referendumu za ustavne spremembe. Proti je glasovalo 48,6 odstotkov volivcev.

Associated Press poroča, da je glavna opozicijska stranka zahtevala ponovno štetje 37 odstotkov glasov. Stranka je sporočila, da je bilo v času referenduma registriranih veliko število nepravilnosti, prenaša Reuters.

Republikanska narodna stranka je kritizirala tudi odločitev volilne komisije, da se pri štetju glasov referenduma kot veljavni glasovi štejejo tudi volilni lističi brez uradnega pečata. Podpredsednik stranke Bilent Tezdžan je dejal, da so zaradi take odločitve rezultati referenduma “soočeni z resnim problemom legitimnosti”. Ob tem sporočajo, da izidi niso končni, vse dokler njihova pritožba ne bo obravnavana na volilni komisiji.

“Volilna komisija je spremenila pravila glasovanja. To pomeni, da je dovolila volilno prevaro”, je izjavil Tezdžan.

Svojo odločitev je Volilna komisija obrazložila s trditvijo, da so se številni volivci pritožili, da so dobili volilne lističe brez uradnega pečata.

Čavušoglu: Izid referenduma je rojstvo nove Turčije
Minister za zunanje zadeve Turčije Melvut Čavušoglu je pozdravil zmago svoje vlade na referendumu kot rojstvo “nove Turčije”. Čavušoglu je skupini pristašev v Antaliji dejal: “Od slej, resnično obstaja nova Turčija. V novi Turčiji bo prevladovala stabilnost in zaupanje”, poroča AP.

Pro-kurdska Demokratska stranka (HDP) je sporočila, da bo oporekala dvema tretjinama glasov, saj “obstajajo indikacije, da je 3 do 4 odstotke glasov bilo zmanipuliranih”. Ob tem sporočajo, da izidi niso končni, vse dokler njihova pritožba ne bo obravnavana na Volilni komisiji.

Vodja turške opozicijske nacionalistične stranke (MHP) Devlet Bahčeli je izjavil, da je izid referenduma o razširitvi predsedniških pooblastilih “nesporno uspešen dosežek” in da ga je potrebno kot takega spoštovati. Bahčeli, ki je podprl ustavne spremembe, je v sporočilu dejal, da so rezultati pokazali zmago predlaganih ustavnih sprememb, saj so volivci s svobodno voljo odločili, da Turčija zavrže parlamentarni sistem vladavine in sprejme predsedniški.

Ustavne spremembe bi pomenile ukinitev funkcije premierja, predsednik pa bi dobil pooblastila za sestavo proračuna, razglasitev izrednih razmer in izdajo raznih odlokov brez parlamentarne odobritve.

Erdoganovi kritiki opozarjajo, da bodo spremembe spodkopale demokratični nadzor, najglasnejši nasprotniki pa svarijo pred diktaturo. Vlada medtem zagotavlja, da je predsedniški sistem potreben za boj proti terorizmu, da bo preprečil vojaške udare in pospešil gospodarsko rast, izognili pa bi se tudi trhlim koalicijskim vladam iz preteklosti.

Reuters poroča, da sta bila Erdogan in vladajoča stranka AKP, deležna nesorazmerne medijske pozornosti, kot sta je bila deležna sekularna glavna opozicijska stranka CHP in prokurdski HDP.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)