Jurišna skupina vojaškega ladjevja ZDA se približuje Severni Koreji – TOPNEWS.si

Jurišna skupina vojaškega ladjevja ZDA se približuje Severni Koreji

Jurišna skupina vojaškega ladjevja ZDA se približuje Severni Koreji

Američka mornarica je danes sporočila, da je proti Korejskemu polotoku napotila jurišno skupino vojaškega ladjevja, ki ga vodi letalonosilka, s čimer demonstrira moč v nasprotovanju svernokorejskemu jedrskemu oborožitvenemu programu.

Najnovejša poteza Pentagona bo nedvomno dvignila napetosti v regiji Korejskega polotoka. Sledila je takoj po ameriškem raketnem napadu na vojaško bazo v Siriji, ki jo geostrategi ocenjujejo kot opozorilo Pjongjangu, zaradi zavračanja zahteve s strani Severne Koreje, da se odpove svojim jedrskim ambicijam, poroča AFP.

“Ameriško Pacifiško poveljstvo je ukazalo, da jurišna skupina Carl Vinson krene proti severu, kot ukrep previdnosti s ciljem vzdrževanja pripravljenosti in prisotnosti v zahodnem Pacifiku”, je izjavil poveljnik Dave Benham, tiskovni predstavnik ameriškega Pacifiškega poveljstva. Za francosko tiskovno agencijo je izjavil, da je “Severna Koreja še naprej grožnja številka ena v tej regiji, zaradi svojega arogantnega, neodgovornega in destabilizacijskega programa raketnih poskusov in teženj po jedrskih oborožitvenih zmogljivostih”.

Jurišna skupina, katere primarni cilj je povezan z lukami v Avstraliji, je krenila iz Singapurja proti zahodnemu Pacifiku.

Pjongjang nadaljuje z razvijanjem programa raket dolgega dosega, ki lahko dosežejo z jedrsko bojno konico ameriško kopno. Doslej je Pjongjang izvedel že pet jedrskih poskusov. Analize satelitskih posnetkov dajo slutiti, da se Severna Koreja pripravlja tudi na šesti poskus, medtem ko ameriški obveščevalci opozarjajo na možnost, da Pjongjang potrebuje manj kot dve leti za razvoj jedrske bojne konice, ki bi lahko dosegla kontinentalni del ZDA.

Severna Koreja je sicer včeraj obsodila petkov napad ZDA na vojaško letalsko bazo v Siriji in ga ocenila kot dejanje nedopustne agresije, ki opravičuje težnje Pjongjanga po verodostojnem jedrskem odvračanju.


logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)