Vmešavanje ZDA v usodo Sirije: Prvič so se ZDA vmešale že pred 68. leti – TOPNEWS.si

Vmešavanje ZDA v usodo Sirije: Prvič so se ZDA vmešale že pred 68. leti

Vmešavanje ZDA v usodo Sirije: Prvič so se ZDA vmešale že pred 68. leti

Prvil so se ZDA vmešale v Sirijo že leta 1949, ko so podprle pučiste pri zamenjavi legalno izvoljene oblasti. Od tedaj pa do danes so ZDA posredno ali neposredo več ali manj vključene v sirsko vojno.

Sirija ima zelo burno zgodovino zamenjav oblasti. Pogosto se je dogajalo, da so bile v organizacijo številnih udarov v preteklih desetletjih, vmešane tuje sile. Po burnem letu 2000 na čelo države pride aktualni predsednik Bašar el Asad, z njim pa tudi upanja na reforme.

Medtem pa, pod vplivom revolucij v arabskih državah v letih 2010 in 2011, pride do prve krize v političnem sistemu Sirije, ki jo je izvala Reformistična stranke Sirije, s sedežem in podporo v ZDA, kot tudi s podporo Izraela.

Arabska pomlad spremeni situacijo na Bližnjem vzhodu in severu Afrike. Pride do političnih sprememb, v katerih so bili strmoglavljeni številni dolgoletni režimi s pomočjp demonstracij ali vojne, kao npr. v Libiji.
Tako se 15. marca 2011 začnejo demonstracije proti Asadu. V poskusu, da bi jih pomiril, Bašar al Asad ponudi opoziciji določene koncesije. Seveda s tem ni pomiril apetitov opozicije in tako na koncu pride do oboroženih spopadov med oblastjo in opozicijo.

Na drugi strani pa, tedaj majhna skupina Islamska država Iraka in Sirije, privržena Al Kaidi, postane resna teroristična organizacija, ki izkoristi spopad v Siriji in zavzame nekoliko večjih mest. K krepitvi te teroristične organizacije je pomagal odhod ameriških vojaških enot iz Iraka.

Tako Islamska država Iraka in Sirije začne hitro sklepati zavezništva z drugimi islamističnimi skupinami in preko njih posredno dobivati orožje, opremo in denar s strani ZDA in njihovih zaveznikov. Tako so med ostalim leta 2012 osvojili tudi veliko sirsko mesto Raka, ki je danas prestonica Islamske države. Situacija se začne izmikati nadzoru, zato Al Kaida ukaze razpustitev te organizacije, vendar lider Islamske države Abu Bakr el Bagdadi zavrne ta ukaz.

Islamska država začne napredovati, številni zračni napadi ameriške vojske na njihove položaje skorajda niso imali učinka. Še več, Islamska država se začne krepiti in širiti svojo strahovlado. Upokojeni general ameriške vojske in zveze NATO Wesley Clark je v intervjuju za CNN dejal, da je Islamska država nastala zahvaljujoč denarni in organizacijski podpori ameriških zaveznikov in prijateljev v boju proti Hezbolahu.

Bivši obveščevalec CIA Steven Kelley je javno govoril, da je politika ZDA do Islamske države “navadna farsa”, saj ta organizacija prejema finančno pomoč s strani ZDA in njenih zaveznikov. “Islamska država je predstavljala sredstvo, da se dobi podporo Kongresa za napad na Sirijo”, je tedaj dejal Kelley.

Medtem pa se je teror Islamske države ražširil tudi na Evropo in po svetu, preko številnih terorističnih napadov. Širitev terorističnih napadov izven ozemlja pod nadzorom ID poskuša preprečiti ruska vojska, ki se vmeša v spopad 30. septembra leta 2015. Tadaj ruska letala začnejo izvajati letalske napade, na poziv aktualnega predsednika Bašarja al Asada. Koliko so bili uspešni, govori dejstvo, da je uradna sirska vojska, spomočjo Rusov uspela povrniti pomemben del meta Alep, pred džihadisti pa je osvobojeno tudi antično mesto Palmira.

Ameriški politični predstavniki so večkrat poskušali pozornost svetovne javosti usmeriti na to, da Rusi bombardirajo opozicijske sile na terenu z namenom pomagati Asadu zadušiti otpor v Siriji. Na koncu je že kazalo, ko so ruske in sirske sile napredovale v uničenju Islamske države, da bo prišlo tudi do boljših odnosov med ZDA in Rusijo v skupnem boju proti teroristom Islamske države. Medtem pa, po včerajšnjem napadu ZDA na položaje sirske vojske v vojaški letalski bazi, zaradi predhodne uporabe kemičnega orožja, so odnosi med ZDA in Rusijo še bolj skrhani. Uporabo kemičnega orožja je sirska oblast zanikala. ZDA pa trdijo, da je uporabo kemičnega orožja ukazal predsednik Asad.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)