Rusija: ZDA so že zdavnaj načrtovale napad, saj vedo, da Asad nima kemičnega orožja! – TOPNEWS.si

Rusija: ZDA so že zdavnaj načrtovale napad, saj vedo, da Asad nima kemičnega orožja!

Rusija: ZDA so že zdavnaj načrtovale napad, saj vedo, da Asad nima kemičnega orožja!

Predsednik Rusije Vladimir Putin “ocenjuje napade kot agresijo na suvereno državo”, je dejal njegov tiskovni predstavnik. Putin verjame, da so napadi kršitev mednarodnega prava, kot tudi, da so poskus odvračanja pozornosti s civilnih žrtev v Iraku, ki so jih povzročile ZDA. Ministrstvo za obrambo Rusije je sporočilo, da je bil raketni napad ZDA na sirsko letališče že zdavnaj pripravljen in ocenjuje, da je napad ZDA na sirsko letališče v provinci Homs groba kršitev memoranduma o varnosti poletov nad Sirijo.

Iz ministrstva so sporočili, da je ZDA načrtovala in pripravljala ta napad že prej in da je izkoristila “domnevni napad s kemičnim orožjem na civiliste” v Idlibu, da bi opravičila svojo potezo.

“Da bi opravičili vojaško posredovanje, je Washington popolnoma sprevrnil incident v Idlibu. Ni možno, da ZDA ne razumejo, da sirske vojaške sile ne uporabljajo kemičnega orožja. Damask ne poseduje kemičnega orožja, saj so to že prej večkrat dokazali kvalificirani strokovnjaki,” sporoča rusko ministrstvo za obrambo.

Kot je sporočeno, ameriške administracije prihajajo in odhajajo, medtem ko njihova politika ostaja enaka od bombardiranje Srbije in Črne Gore, vojn v Iraku in Libiji.

Generalštab sirske vojske je prav tako obsodil napad in ga ocenil kot dejanje agresije in poudaril, da to ZDA počnejo zaveznikom teroristov.

Ruski predstavniki so že prej izjavili, da sirska vojska ni bombardirala civile v Idlibu s kemičnim orožjem, temveč da so nevede zadeli skladište, v katerem so uporniki proti Asadu hranili kemično orožje.

Zaposleni v letalski bazi so sporočili, da letala, ki se nahajajo v bazi niso v funkciji, baza pa je popolnoma uničena.

Istočasni napad tako ZDA in teroristov?

Neimenovani ruski vir je za Sputnik povedal, da so praktično istočasno z ameriškim napadom na sirsko vojaško bazo tudi teroristi iz Islamske države izvršili napad na sirsko vojsko na poti nedaleč od letališča Šajrat.

Spomnimo, Združene države Amerike so izvedle zračni napad na bazo sirske vojske, kot povračilni ukrep s kemičnim orožjem na Kan Šeikun, mesto pod nadzorom upornikov. V napadu je bilo ubitih najmanj sedem sirskih vojakov, baza pa je skoraj popolnoma uničena.

Putin jezen: Napad na Sirijo je agresija na suvereno državo, ZDA preusmerjajo pozornost s svojih zločinov

Ruski predsednik Vladimir Putin verjame, da ameriški napad na sirijsko vojaško bazo predstavlja agresijo proti suvereni državi, je izjavil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsednik Putin “ocenjuje napade kot agresijo na suvereno državo”, je rekel Peskov. Kot je dejal, Putin verjame, da so napadi kršitev mednarodnega prava, kot tudi, da so napadi na Sirijo poskus odvračanja pozornosti s civilnih žrtev v Iraku, ki so jih povzročile ZDA.

“Ta korak dela pomembno škodo rusko-ameriškim odnosom, ki so obupani, je dejal Peskov.

Peskov je tudi danes ponovil svojo včerajšnjo tvrditev, da sirska vojska nima kemičnega orožja. “Naj spomnimo, da je bilo kemično orožje umaknjeno iz Sirije leta 2014 s pomočjo ZDA”, je dejal Peskov.

Ameriško obvestilo Rusom

Tiskovni predstavnik Pentagona kapetan Jeff Davis je izjavil, da je ameriška vojska v naprej obvestila ruske sile o napadu na sirsko letalsko bazo in da v napadu niso poškodovani deli baze, za katere se verjame, da so v njih prisotni Rusi. Državni sekretar ZDA Rex Tillerson je izjavil, da Washington “ni zahteval nikakršne dovoljenja s strani Moskve”, poroča Reuters.

Davis je navedel, da je ameriška vojska pred napadpm imela “več” pogovorov z ruskimi silami preko komunikacijske linije, ki je bila že predhodno vzpostavljena, s ciljem preprečevanja naključnih sporov v Siriji, v času bojev proti Islamski državi.

Francoski diplomatski viri so navedli, da je ameriški državni sekretar Tillerson ministru za zunanje zadeve Francije Jean-Marcu Ayraultu dejal, da je Washington želel, z zavezniki “koordinirati” napad na letalsko bazo.

“Moskve nismo prosili za nikakršno odobritev. Ocenjujemo, da je bil napad proporcionalen in da je dal vedeti, da je predsednik Donald Tramp pripravljen na izvajanje odločne akcije, kot odgovor na gnusna dejanja,” je dejal Tillerson.

“Zaradi napada je koalicija z ZDA pod vprašajem”!

Predsedujoči Odbora za mednarodne zadeve ruskega parlamenta Konstantin Kosačev je izjavil, da je koalicija Rusije z ZDA glede vprašanja sirske krize postavljena pod vprašaj, potem ko je Washington izvedel raketne napade na letalsko bazo Al Ssajrat, je objavil Interfaks, prenaša Reuters.

Kosačev je ocenil, da so napadi izvedeni z namenom, da se “s pomočjo smodnika odtisne že pripravljena razsodba glede odgovornosti sirskega predsednika Bašarja al Asada, za kemični napad v Idlibu”, je dejal Kosačev.

“Napad ZDA v Siriji – dvojni standardi”

Letalski napadi ZDA na sirsko letalsko bazo kažejo, da je Washington “kriv za politične dvojne standarde”, je izjavil danes predsednik Odbora za obrambo spodnjega doma ruske Dume Jurij Švitkin.

Švitkin trdi, da so ZDA uporabile takoimenovano Islamsko državo kot orodje za lastne geopolitične interese, prenaša ruska tiskovna agencija RIA, poroča Reuters.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Lažnivi Rusi in ubogi Assad in sedaj lajanje:
    Seveda ;si Putin ni upal v konflikt;Assad pa po starem ker je mislil ;da ne bo nič hudega:nO OPEKEL SE JE Assad in tudi Putin;prvi je mislil ;da Trump blefira drugi Pa da nima jajc in Putina je hudo presenetilo:;kar pomeni;da očitno ni šale sTrumpom ko gre za RES: