Predvolilno soočenje v Franciji: Vsi predsedniški kandidati proti Marine Le Pen – TOPNEWS.si

Predvolilno soočenje v Franciji: Vsi predsedniški kandidati proti Marine Le Pen

Predvolilno soočenje v Franciji: Vsi predsedniški kandidati proti Marine Le Pen

Kandidati za bodočega predsednika Francije so sinoči predstavili nasprotne poglede glede gospodarske politike v televizijskem soočenju, slabe tri tedne pred volitvami. Televizijska debata je bila usmerjena na tri teme: odpiranje novih delovnih mest, zaščita francoskega naroda in socialni model. V predsedniški tekmi je sodelovalo vseh enajst kandidatov. Najnovejše ankete kažejo, da sta najresnejša kandidata za predsednika Francije Emmanuel Macron, neodvisni kandidat centra in Marine Le Pen, predsednica desničarske Nacionalne fronte.

Kot poroča britanski BBC, so vodjo Nacionalne fronte Marine Le Pen v soočenju napadali z vseh strani, saj je odprla debato z ugotovitvijo, da gre pred temi volitvami za vprašanje francoske civilizacija. Obljubila je, da bo obnovila nadzor nad državnimi mejami, ukinila evro in izvedla referendum o članstvu Francije v Evropski uniji.

Britanski Guardian je ocenil, da je bilo soočenje iz trenutka v trenutek kaotično in da je na trenutke “tavalo”, sicer pa to razume kot “demokracijo v akciji”.

Le Penova je glede varnosti dejala, da je Francija postala “univerza za džihadiste”, kar je izzvalo jezne komentarje levičarskih kandidatov.

Guardian poudarja, da je bila debata “egalite v najbolj osnovni obliki”, vsak kandidat je imel na voljo 18 minut za predstavitev svojih stališč, njen izid pa je bil širok obseg stališč in idej od “komunističnih, nacionalističnih, protekcionističnih do konzervativnih.

Na vprašanje, kako bodo odpirali nova delovna mesta, medtem ko se stopnja nezaposlenosti že leta giblje okoli 10-ih odstotkov, sta se Le Pen in Macron zavzemala za nasprotni gospodarski politiki.

Macron je zagovarjal svoboden trg in proevropska stališča. Le Pen je izrazila podporo “pametnemu” protekcionizmu.

Macron namerava zmanjšati davke na poslovanje, razrahljati stroge francoske predpise o delu in okrepiti pogajanja sindikatov in delodajalcev, da bi pospešil odpiranje novih delovnih mest.

Le Pen se zavzema za izstop Francije iz Evropske unije, predlaga obdavčitev podjetij, ki zaposlujejo tuje delavce in zmanjšanje obdavčitve malih in srednjih podjetij.

Marine Le Pen je nekajkrat napadla Macrona, ki se bo po anketah sodeč najverjetneje soočil z njo v drugem krogu volitev.

“Kako se predstavljate kot nov obraz, ko pa imate 50 let stare ideje”, je dejala Le Penova bivšemu ministru za gospodarstvo, ki se z 39 leti prvič poteguje za predsedniško funkcijo.

Macron ji ni ostal dolžen: “Gospa Le Pen, žal mi je, ker vam moram to povedati, vendar vi uporabljate laži, ki smo jih 40 let poslušali iz ust vašega očeta”, ustanovitelja Nacionalne fronte, Jeana-Marie Le Pena, ki je bil večkrat obsojen zaradi kazenskih dejanj antisemitizma in rasizma.

Konzervativni kandidat Francois Filon je praktično že poražen z očitki, da je svoji soprogi in dvema otrokoma priskrbel državne službe, ki jih niso nikoli opravljali, se v predsedniški tekmi bori za obstanek. Fillon je sicer zaradi tega obtožen, vendar je že zavrnil očitke o kakršnikoli zlorabi.

Kandidat Republikanske unije Francois Asselineau, ki ga BBC ocenjuje kot “autsajderskega desničarskega nacionalista”, je trdil, da je on edini pravi kandidat, ki se zavzema za “Frexit” in obljubil izstop Francije iz EU takoj, ko pride na oblast.

Prvi krog predsedniških volitev bo 23. aprila. Prva dva uvrščena kandidata gresta v drugi krog, ki bo 7. maja.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)