Rojena največja banka Združenih arabskih emiratov z aktivo 180 milijard dolarjev – TOPNEWS.si

Rojena največja banka Združenih arabskih emiratov z aktivo 180 milijard dolarjev

Rojena največja banka Združenih arabskih emiratov z aktivo 180 milijard dolarjev

Prva banka Perzijskega zaliva in Nacionalna banka Abu Dabija sta zaključili združitev, s čimer je ustvarjen največji posojilodajalec v Združenih arabskih emiratih, s kapitalom 180 milijard dolarjev, ki bo posloval z novim imenom Prva banka Abu Dabija (First Abu Dhabi Bank).

Trgovanje z delnicami nove Prve Abu Dabi banke je začelo v nedeljo na borzi v Abu Dabiju pod oznako NBAD, pri čemer so do poldneva njeni vrednostni papirji narasli za 1,5 odstotka. Po podatkih agencije “Bloomberg”, je do tedaj skoraj dva milijona delnic omenjene banke zamenjalo lastnike.

To je trenutek sprememb za Abu Dabi, za regijo in širše, je dejal Abdulhamid Saed, glavni izvršni direktor nove združene banke v izjavi Bloombergu in dodal, da so glavne prioritete tega posojilodajalca postavljene skladno z vizijo in ambicijami rasti Abu Dabija in Združenih arabskih emiratov.

Abu Dabi, ki ima okoli šest odstotkov svetovnih zalog nafte, je združil dve največji domači banki, da bi postal konkurenčnejši do tekmecev in da bi okrepil svoje možnosti kreditiranja in zavaroval financiranje, saj se emirat bori z nizkimi cenami “črnega zlata”.

Združitev lahko pripelje do dodatne konsolidacije industrije finančnih uslug v Združenih arabskih emiratih, kjer tekmuje okoli 50 posojilodajalcev na trgu devetih milijonov ljudi, ocenjujejo finančni analitiki.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)