Trump obrnil ploščo: Pohvalil Evropsko unijo pri enotnosti po Brexitu! – TOPNEWS.si

Trump obrnil ploščo: Pohvalil Evropsko unijo pri enotnosti po Brexitu!

Trump obrnil ploščo: Pohvalil Evropsko unijo pri enotnosti po Brexitu!

Predsednik ZDA Donald Trump je v intervjuju za Financial Times pohvalil Evropsko unijo za opravljen “zelo dober posel” pri procesu poenotenja po odločitvi Velike Britanije, da izstopi iz Evropske unije.

Predsednik ZDA Donald Trump je v intervjuju za Financial Times obrnil ploščo potem, ko se je januarja navduševal glede najave britanskega izstopa iz EU in pri tem komentiral, da upa, da bodo Britaniji sledile še druge evropske države.

Izjava ni ostala neopažena pri evropskih politikih. Tako je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na kongresu Evropske ljudske stranke na Malti prejšnjo sredo dejal, da bo začel podpirati gibanja za neodvisnost v Združenih državah Amerike, v kolikor se Trump ne umiri glede izjav o dezintegraciji EU. “V kolikor bo s tem nadaljeval, bom začel promovirati neodvisnost Ohija in Austina v Teksasu,” je dejal Juncker.

“Ko se je zgodil Brexit, sem mislil, da bo več držav krenilo po tej poti, vendar mislim, da se je Evropska unija končno zbrala,” je dejal Trump v intervjuju.

Trumpovo stališče se je od januarja spremenilo, ko je mislil, da bodo tudi druge države po Brexitu zapustile EU, ki ga je tedaj opisal kot “veliko stvar”.

V pogovoru za britanski časnik je dejal, da bo Brexit pozitiven za obe strani pogajalske mize. “Pravzaprav mislim, da bo Britanija dobila sijajen dogovor, mislim pa, da bo to dobro tudi za EU,” je dejal Trump.

Britanija je prejšnjo sredo aktivirala 50. člen Lizbonske pogodbe in formalno začela pogajanja za izstop iz EU. Slednje je povzročilo tudi formalen komentar Bele hiše.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je sporočil, da ZDA spoštujejo voljo britanskega volilnega telesa in Vlade njenega veličanstva pri prevzemanju korakov za izstop iz EU…karkoli prinaša prihodnost za odnose Britanije in EU, želimo, da Britanija ostane močen lider Evrope”.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)