Sprememba politike ZDA do Sirije: ZDA spremenile zgodbo, prihodnost Asada je odvisna od sirskega naroda! – TOPNEWS.si

Sprememba politike ZDA do Sirije: ZDA spremenile zgodbo, prihodnost Asada je odvisna od sirskega naroda!

Sprememba politike ZDA do Sirije: ZDA spremenile zgodbo, prihodnost Asada je odvisna od sirskega naroda!

Bela hiša je v petek sporočila, da morajo ZDA sprejeti politično realnost glede tega, da je prihodnost predsednika Sirije Bašara el Asada odvisna od sirskega naroda in da mora biti pozornost ZDA usmerjena v poraz Islamske države.

Naj spomnimo, da je politika administracije bivšega predsednika ZDA Baracka Obame, od začetka vojne pa do konca Obaminega mandata v Beli hiši, v Siriji podpirala nasprotnike predsednika Bašarja el Asada in jih tudi finančno kot tudi z orožjem izdatno podpirala.

V petek pa je agencija Reuters prenesla vest, ki je “rahlo” presenetila, da bodo ZDA v Siriji vlagale vse napore v to, da se porazi Islamska država in da bo sirski narod sam odločal o usodi predsednika el Asada.

“Kar zadeva predsednika Asada, obstaja politična realnost, ki jo moramo sprejeti takšno kot je trenutno. Zamujene so številne priložnosti bivše administracije, ko gre za vprašanje Asada”, je dejal na tiskovni konferenci portparol Bele hiše Sean Spicer.

Spicer je poudaril, da se morajo ZDA osredotočiti predvsem na to, da se porazi Islamska država, poroča Reuters.

“Združene države Amerike imajo pomembne prioritete v Siriji in Iraku in so dale jasno vedeti, da je boj proti terorizmu, še posebej pa proti Islamski državi, v samem vrhu naših prioritet”, je dejal Spicer.

Tako Združene države Amerike ne vztrajajo več na odhodu sirskega predsednika Bašara al Asada z oblasti. Slednje je objavila ameriška veleposlanica pri Združenih narodih dan preden je izjavo podala Bela hiša, glede politike nove ameriške administracije do z vojno prizadete Sirije.

“Naša prioriteta ni več usmerjena na odhod Asada”, je dejala ameriška veleposlanica pri OZN, Nikki Haley.

“Naša prioriteta je, da proučimo, kako delovati in s kom sodelovati, da bi tako resnično nekaj naredili za sirski narod”, je dodala.

“Ne moremo biti za vsako ceno osredotočeni samo na predsednika Asada in to na način, na kateri je to počela prejšnja administracija”, je zaključila ameriška veleposlanica.

Sirski predsednik Asad je februarja poudaril, da je ameriška vojska v boju proti Islamski državi “dobrodošla“ v Siriji, v kolikor bi to bilo dogovorjeno z uradnim Damaskom in bi ZDA priznavale suverenost njegove vlade.

Združene države Amerike so pod predsednikom Barackom Obamo pozivale na Asadov odhod in izdatno podpirale upornike, ki so se borili proti njemu.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)