Nemški minister za zunanje zadeve Sigmar Gabrijel nasprotuje Tillersonovemu predlogu – TOPNEWS.si

Nemški minister za zunanje zadeve Sigmar Gabrijel nasprotuje Tillersonovemu predlogu

Nemški minister za zunanje zadeve Sigmar Gabrijel nasprotuje Tillersonovemu predlogu

Nemški minister za zunanje zadeve Sigmar Gabrijel je včeraj dejal, da zahteva ameriškega državnega sekretarja Tillersona, da morajo članice NATO odvajat dva odstotka letnega BDP za obrambo “ni dosegljiva, niti zaželena”, s čemer se je zoperstavil Washingtonu, ki od od evropskih partnerjev zahteva, da izpolnijo ta pogoj.

Združene države Amerike prispevajo skoraj 70 odstotkov sredstev v proračun NATO in od svojih evropskih partnerjev NATO zahtevajo, da letos dosežejo napredek pri doseganju zahtevanega odvajanja sredstev za obrambo v višini dveh odstotkov BDP. Doslej so to poleg ZDA storile samo štiri članice zavezništva: Estonija, Grčija, Poljska in Združeno kraljestvo.

“Dva odstotka bi pomenilo vojaške stroške v višini približno 70 milijard evrov. Ne poznam niti enega nemškega politika, ki bi trdil, da je to dosegljivo ali zaželeno”, je dejal nemški minister za zunanje zadeve in podkancler Sigmar Gabriel na prvem sestanku NATO, na katerem je bil prisoten novi ameriški državni sekretar za zunanje zadeve Rex Tillerson.

Tillerson je ponovil zahtevo ZDA in poudaril, da bodo ZDA vztrajale pri tem na naslednjem vrhu Severnoatlantskega zavezništva, ki bo 25. junija, katerega se bo udeležil tudi ameriški predsednik Donald Trump.

“Naš cilj mora biti, da na srečanju liderjev članic NATO junija dosežemo soglasje, da bomo do konca leta vsi zavezniki dosegli ta pogoj ali pa predstavili načrte, ki bodo jasno pokazali, kako se bo izpolnil ta pogoj”, je dejal Tillerson.

“Zavezniki morajo s svojim delovanjem pokazati, da delijo predanost ameriške vlade”, je dodal ameriški državni sekretar.

Na drugi strani je Moskva včeraj resno obtožila NATO, da uporablja “mit o ruski agresiji” zato, da bi obdržal članice skupaj. To je način, kako jih lahko poenoti.

Da bi zadržal enotnost, NATO uporablja “mit ruske nevarnosti, klevete o ruski agresiji, brezkončno ponavljanje potrebe, da se je potrebno Rusiji skupno zoperstaviti”, je navedlo v sporočilu za javnost Ministrstvo za zunanje zadeve Rusije.

Takšna reakcija Moskve je sledila potem, ko je ameriški državni sekretar Rex Tillerson, na svojem prvem sestanku s kolegi članic NATO v Bruslju, obsodil “agresijo Rusije v Ukrajini”.

S tem je državni sekretar Tillerson, po navedbah agencije France Presse, nakazal možno “trše stališče” administracije Donalda Trumpa do Moskve.

“NATO je že večkrat postavil ideološko dogmo pred resnična prizadevanja za rešitev svetovnih problemov. Edina rešitev je radikalna sprememba narave zavezništva NATO”, je navedlo rusko zunanje ministrstvo.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    SigmarGabriel=SPD torej levak:Putin=komunist=levak razumljivo?