Ameriški ultimat zaveznikom NATO: “Imate dva meseca časa za povečanje prispevka za obrambo” – TOPNEWS.si

Ameriški ultimat zaveznikom NATO: “Imate dva meseca časa za povečanje prispevka za obrambo”

Ameriški ultimat zaveznikom NATO: “Imate dva meseca časa za povečanje prispevka za obrambo”

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je opozoril zaveznike, da morajo izpolniti svoje finančne zaveze iz leta 2014 v višini 2 odstotkov BDPja. Poleg ZDA, predpise o proračunskih izdatkih izpolnjujejo samo še Velika Britanija, Estonija, Grčija in Poljska. Na junijskem vrhu liderjev držav članic NATO bo potrebno doseči soglasje o tem, da bodo vsi zavezniki do konca letošnjega leta, ali izpolnili obljubo, ali pa predstavili jasne načrte, kako nameravajo izpolniti zavezo.

Državni sekretar za zunanje zadeve ZDA Rex Tillerson je včeraj opozoril zaveznike v zvezi NATO, da morajo v naslednjih dveh mesecih povečati prispevke za obrambo, ali pa predstaviti načrt uresničevanja proračunskih smernic zavezništva.

Tillerson je na svojem prvem sestanku s kolegi ministri držav članic NATO dejal, da Washington “nesorazmerno” prispeva za obrambo v primerjavi z ostalimi 27 državami NATO in zato pričakuje, da se slednje spremeni do sestanka predsednika Donalda Trumpa z ostalimi liderji držav NATO, ki bo 25. maja.

Liderji držav NATO so leta 2014 obljubili, da bodo zaustavili zmanjševanje izdatkov za obrambo in dosegli začrtani cilj v višini dveh odstotkov BDP za obrambo v naslednjih desetih letih. Poleg ZDA, predpise o proračunskih izdatkih izpolnjujejo samo Velika Britanija, Estonija, Grčija in Poljska.

“Naš cilj mora biti, da na junijskem vrhu (25. junija) liderji dosežejo soglasje o tem, da bodo vse zaveznice do konca leta, ali izpolnile obljubo, ali pa predstavile jasne načrte, kako nameravajo izpolniti zavezo,” je dejal Tillerson svojim kolegom.

Državni sekretar Tillerson ni povedal, kaj se bo zgodilo v primeru, da evropski zavezniki in Kanada ne bodo izpolnili svoje zaveze. V času predvolilne kampanje je Trump dal vedeti, da ZDA morda ne bodo pomagale tistim zaveznicam, ki ne prispevajo dovolj in tako vznemiril članice NATO, ki mejijo z Rusijo.

Tillerson je na ministrskem sestanku ublažil strahove in dejal, da ZDA “razumejo, da pomeni grožnja eni članici tudi grožnjo vsem in da se bodo ZDA vedle v skladu s tem načelom in izpolnjevale sporazume z zavezniki”.

Zaveznice NATO so želele slišati, kaj natančno Washington pričakuje od Zavezništva, v zvezi z bojem proti Islamski državi.

Enote NATO so se borile proti upornikom v Afganistanu in usposabljale iraške oficirje, da bi se lahko tamkajšnje vojaške sile boljše zoperstavile ekstremistom, vendar pa si nihče ne želi, da bi njihovi vojaki sodelovali v antiterorističnih operacijah.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)