Lavrov: Rusija nima teritorialnih pretenzij do sosedov – TOPNEWS.si

Lavrov: Rusija nima teritorialnih pretenzij do sosedov

Lavrov: Rusija nima teritorialnih pretenzij do sosedov

Minister za zunanje zadeve RusijeSergej Lavrov je v današnjem intervjuju dejal, da je Rusija miroljubna država in nima teritorialnih pretenzij do sosedov. Proces reševanja krize na jugovzhodu Ukrajine se vleče zaradi nepripravljenosti ukrajinskega vodstva, da izpolni svoje obveze na podlagi sporazuma iz Minska. Moskva in Peking sta proti razporejanju ameriških elementov PRO v Južni Koreji, saj se to negativno odraža na varnost Rusije in Kitajske. Skupaj s kitajskimi partnerji se dosledno zavzemamo proti nevarnim zamislim Pentagona,” je poudaril ruski minister.

Rusija je miroljubna država in nima teritorialnih pretenzij do sosedov, je danes izjavil ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov.

“Zainteresirani smo, da nas obkrožajo napredne države, države, s katerimi bi želeli vzpostaviti partnerske odnose v duhu dobrososedstva,” je dejal Lavrov v intervjuju ruskemu časopisu “Argumenti i fakti”.

Po njegovih besedah, Rusija ne bo pustila na cedilu prebivalcev Donbasa, napori Moskve bodo usmerjeni na preprečevanje novega izbruha nasilja na jugovzhodu Ukrajine.

“Naša prizadevanja bodo še naprej usmerjena v nedopustitev “vročim glavam” v Kijevu, da bi začele na jugovzhodu države z novim spiralom nasilja. V vsakem primeru, prebivalcev Donbasa ne bomo pustili v težavah”, je dodal Lavrov.

Po njegovih besedah, se proces reševanja krize na jugovzhodu Ukrajine vleče zaradi nepripravljenosti ukrajinskega vodstva, da izpolni svoje obveze na podlagi sporazuma iz Minska.

“Nadaljevali bomo z delom na tem, da Kijev prekine blokado Donbasa in začne z vseobsežnim izvajanjem sporazuma iz Minska. Računamo na takšen pristop zahodnih držav, ki so večkrat izjavljale, da ne obstaja alternativa Minskemu sporazumu in da je potrebno obveze takoj realizirati,” je poudaril Lavrov.

Moskva in Peking sta proti razporejanju ameriških elementov PRO v Južni Koreji, saj se to negativno odraža na varnost Rusije in Kitajske, meni Lavrov.

“Nam govorijo, da bodo ameriške rakete za prestrezanje usmerjene izključno proti severnokorejskim raketam. Vendar pa, ko se govori o oborožitvi, še posebej, ker je le ta del takega globalnega strateškega sistema kot je PRO, ni treba vzeti v obzir le namen, temveč tudi potencial. Potencial ameriškega protiraketnega sistema, ki sestavlja THAAD, nesporno dosega naše strateške sile, negativno se odraža ne samo na varnost Rusije, temveč tudi Kitajske in drugih držav. Zato se skupaj s kitajskimi partnerji dosledno zavzemamo proti nevarnim zamislim Pentagona,” je poudaril Lavrov.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Ko zagledamkomunista ;ko govori o takih temah me kar mine:
    Kolikor so Rusi miroljuvni sm videli v oktroberski revoluciji;nato po drugi vojni;Čečeniji itd: