Stranka Angele Merkel zmagala na regionalnih volitvah v Posarju – TOPNEWS.si

Stranka Angele Merkel zmagala na regionalnih volitvah v Posarju

Stranka Angele Merkel zmagala na regionalnih volitvah v Posarju

Stranka nemške kanclerke Angele Merkel Krščansko-demokratska unija (CDU) je včeraj zmagala na regionalnih volitvah, kažejo preliminarni izidi volitev. V Saaru, eni od najmanjših nemških zveznih pokrajin, so potekale volitve za lokalni parlament, na katerih je po predčasnih uradnih izidih, CDU osvojila 40,7 odstotkov glasov.

V nemški zvezni pokrajini Saar so včeraj potekale volitve v lokalni parlament, na katerih je po predčasnimi uradnimi izidi, CDU osvojila 40,7 odstotkov glasov volivcev, med tem ko je rivalska Socialdemokratska stranka Nemčije (SPD) levega centra na čelu z njenim novoizvoljenim predsednikom Martinom Schulzem, osvojila 29,6 odstotkov glasov.

V lokalni parlament zvezne pokrajine Saar je vstopila tudi stranka Levica z 12,9 odstotki glasov, kar pomeni, da je izgubila tri odstotke podpore v primerjavi z izidom pred štirimi leti.

Alternativa za Nemčijo (AFD) je s 6,2 odstotka osvojenih glasov prestopila volilni cenzus tako, da bo naslednja štiri leta v parlamentu.

Lokalne volitve v pokrajini Saar so pokazale tudi trend padanja priljubljenosti stranke Zelenih, ki s 4,5 odstotki osvojenih glasov ni uspela vstopiti v lokalni parlament.

Takšen volilni izid omogoča le nadaljevanje sedanje “velike koalicije” med demokrščani in socialdemokrati.

Tako imenovana redeče-rdeča koalicija, med SPD-jem in stranko Levica, ki so ji javnomnenjske ankete kazale velike možnosti za zmago, nima dovolj glasov za oblikovanje parlamentarne večine.

Več o uradnem izidu lokalnih volitev Saaru se pričakuje zvečer ob 22.00.

Lokalne volitve v Saaru so pomemben kazalec razpoloženja volivcev v volilnem letu – maja bodo potekale lokalne volitve v zveznih pokrajinah Schleswig-Holstein in Severni Reini Westfaliji ter nato v ostalih 13-ih zveznih deželah. Konec septembra bodo potekale zvezne parlamentarne volitve.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)