Trumpov veliki poraz: Ni uspel ukiniti Obamin zakon, nekateri republikanski poslanci so mu obrnili hrbet! – TOPNEWS.si

Trumpov veliki poraz: Ni uspel ukiniti Obamin zakon, nekateri republikanski poslanci so mu obrnili hrbet!

Trumpov veliki poraz: Ni uspel ukiniti Obamin zakon, nekateri republikanski poslanci so mu obrnili hrbet!

Donald Trump je, po “fiasku” glede prepovedi vstopa za državljane nekaterih muslimanskih držav v ZDA, dočakal še en velik poraz: republikanci so bili primorani včeraj umakniti svoj predlog za ukinitev Zakona o dostopnem zdravstvenem varstvu, sprejet v času mandata Baracka Obame, ker niso imeli zadostne podpore v Predstavniškem domu.

Predsedujoči Predstavniškega doma Paul Ryan je umaknil predlog novega zakona potem, ko ga je poklical predsednik Donald Trump in zahteval, da zaključi razpravo brez glasovanja, je sporočila Ryanova tiskovna predstavnica Ashlee Strong.

S tem je ena od predvolilnih obljub ameriškega predsednika, da bo spremenil zakon o zdravstvenem varstvu, tako imenovani “Obamacare” in s tem ukinil reformo zdravstvenega sistema svojega predhodnika Baracka Obame, postavljena pod resen vprašaj, saj so Trumpovemu predlogu ostro nasprotovali tudi posamezni republikanski poslanci.

Po večtedenskih pogovorih, so morali republikanci priznati poraz, saj niso mogli zagotoviti zadostno podporo za spremembo zakona niti v lastnih vrstah, piše Guardian.

Donald Trump in Paul Ryan sta se pred tem v Beli hiši sestala na sestanku v zvezi z glasovanjem o ukinitvi Obamovega zakona, saj je bilo jasno, da predsednik Trump nima zadostne podpore za sprejetje novega zakona.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Sean Spicer je dejal, da je predsednik Donald Trump prepričan, da je bilo storjeno vse, kar je bilo v moči njegove administracije, da bi dobili 216 glasov, potrebnih za sprejem novega zakona, ki bi ukinil reformo zdravstvenega sistema Baracka Obame.

Iz Bele hiše so sporočili, da dvomijo o tem, da bo glasovanje o spremembi zakona o zdravstvenem varstvu v Predstavniškem domu uspešno. Razprava je bila najavljena za četrtek, vendar so glasovanje preložili zaradi nezadostne podpore, Trump pa je pred tem zagrozil, da morajo glasovanje izvesti v petek ali pa ne bo ukinitve “Obamacara”.

Cilj zakona o zdravstvenem varstvu bivšega predsednika Obame je bilo zmanjšanje števila zdravstveno nezavarovanih Američanov, več deset tisoč podjetij pa je bilo pozvano, da plačajo del zdravstvenega zavarovanja za svoje delavce.

Trump je ocenil, da je Obamin zakon povzročil zmanjšanje delovnih mest in najavil, da bodo glasovanje v Predstavniškem domu izvedli, ne glede na podporo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)