Francoska predvolilna kampanja: Skupaj nad Marine Le Pen! – TOPNEWS.si

Francoska predvolilna kampanja: Skupaj nad Marine Le Pen!

Francoska predvolilna kampanja: Skupaj nad Marine Le Pen!

Sinoči je na francoski televiziji TF1 potekalo prvo soočenje kandidatov za predsednika Francije, ki ga je zaznamovala ostra polemika na različne aktualne teme, od burkinija, imigrantov, zapornikov, varnosti v javnih šolah, do Krima in Kosova. Zmagovalec soočenja po anketah je bil Francois Fillon. Udarne izjave predsedniških kandidatov so bile: Krim je bolj povezan z Rusijo, Obstajajo meje, ki so za narod nedopustne, Meje je Zahod risal sam, če smo Zahodnjaki, nam je vse dovoljeno, V šolah vlada nasilje, Uporaba burkinija je znak prebujanja radikalnega islama, Vzpostavimo 40.000 zaporniških lokacij,…

V delu razprave je bila beseda tudi o ruski pripojitvi Krima, ko je Francois Fillon dejal, da je v nekem trenutku “Zahod sam določal meje” in kot primer za to je navedel Kosovo.

“Sami smo risali meje, med drugim, je primer Kosovo. Mislimo, če smo Zahodnjaki, da nam je vse dovoljeno. Lahko vstopimo v Irak, lahko uvajamo red na kateremkoli delu sveta… Obstaja osnovno načelo: narod ima pravico sam odločati o svoji usodi. Obstajajo tudi meje, ki so vzpostavljene na način, ki je nedopusten za narod,” je presenetil z izjavo predsedniški kandidat Fillon, nekdanji predsednik vlade v času predsednika Sarkozyja.

Zelo zanimivo je bilo tudi, da je stališče zahodnih držav do Krima, kritiziral tudi vodja radikalne levice socialist Jean-Luc Melenchon, ki je dejal, da se mu zdi, “da je Krim bolj povezan z Rusijo, kot Ukrajino.

Velik del besednega spopada se je nanašal na ostro razpravo, v kateri je bila na udaru ostalih predsedniških kandidatov ultradesničarka Marine le Pen, glede svojih stališč do varnosti in položaja islama v Franciji.

Predsedniška kandidatka Marine Le Pen, ki nasprotuje imigraciji in si prizadeva za omejitev uporabe verskih oblačil na javnih mestih, je dejala, da so burkiniji “znak prebujanja radikalnega islama v Franciji” in obtožila nekdanjega ministra za gospodarstvo in finance Emmanuela Macrona, da to podpira.

Na to ji je Macron odbrusil, da so burkiniji problem javnega reda in naj jih ne izrablja za delitev Francije.

Kandidata za predsednico Le Pen in Macron sta sedela v studiu televizije TF1, skupaj s kandidati, ki so po raziskavah javnega mnenja, na tretjem in četrtem mestu – Francoisom Fillonom in Benoajem Amonom, kot tudi s petouvrščenim Jean-Lucom Melenchonom.

Fillon je zavrnil predlog Le Penove glede oblikovanja prostora za več kot 40.000 zapornikov in ga ocenil z nerealnim in poudaril, da ni bilo nikoli več narejenega glede tega, kot v zadnjih petih letih in da ostaja pri svojem predlogu 16.000 zaporniških lokacij.

Le Penova se je spopadla tudi s kandidatom socialistov Benoajem Amonom, ki jo je napadel zaradi njenih stališč do varnosti v javnim šolah, za katere je dejala, da v njih “vlada nasilje”. “Brez miru v šolah, se je nemogoče učiti”, je dejala Le Penova, vendar ji je na to Amon odgovoril, da zaradi njenih stališč otroci ne smejo postati talci in dodal, da so njena stališča “odvratna”.

Sredinski kandidat Emmanuel Macron ki je, po javnomnenjskih raziskavah, izenačen z Le Penovo, je slednjo med soočenjem obtožil, da poskuša razdeliti Francijo glede kopalnih oblačil muslimanskih žensk, ki zakrivajo celo telo, imenovanih burkini, prenaša agencija France Presse.

To vrsto kopalnih oblačil so lani prepovedali v kar nekaj francoskih primorskih letoviščih, saj lokalni predstavniki oblasti menijo, da gre za provokacijo in diskriminacijo.

Po podatkih časopisa „Le Figaro“, 37 odstotkov televizijskih gledalcev meni, da je bil kandidat Fillon najprepričljivejši. Drugo mesto je zavzel vodja gibanja Naprej Emmanuel Macron, medtem ko sta si tretje mesto delila voditeljica Nacionalne fronte Marine le Pen in vodja radikalne levice Jean-Luc Melenchon.

Predsedniške volitve v Franciji bodo potekale 23. aprila, v prvem krogu se poteguje 11 kandidatov. Drugi krog je predviden za 7. maj. Najnovejše raziskave so pokazale, da bi lahko Macron tedaj gladko premagal Le Penovo.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Ko gleda TREZEN človek EU politike se vpraša kdo je sedaj tu nor;levaki želijo uničiti Eu z pečenimi in muslimani;desni pa z rusofilijo:
    Dejansko pa želijo oboji podjarmiti EU tako Erdogan kot Putin složno razsuvata EU EU brezhrbtenični;pokakani politiki pa ne ukrenejo nič le čakajo: