Tillerson: Kitajska naj vpliva na Severno Korejo! – TOPNEWS.si

Tillerson: Kitajska naj vpliva na Severno Korejo!

Tillerson: Kitajska naj vpliva na Severno Korejo!

Zadnji dan svoje prve turneje po Aziji se je ameriški državni sekeretar Rex Tillerson v Pekingu sestal s kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom.

Oba sta soglašala, da bosta ZDA in Kitajska delali na krepitvi odnosov med obema državama, ki so trenutno v krču zaradi nesoglasij glede vprašanja Severne Koreje in medsebojne trgovine.

Srečanje je sledilo samo nekaj ur zatem, ko je Pjongjang izvedel poskus novega raketnega motorja na postaji za izstreljevanje raket Tongčang-ri in to v času pogajanj o datumu obiska ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Kitajskem, kjer naj bi se sestal s predsednikom Kitajske Xijem Jinpingom, je opazila France Presse.

“ZDA se veselijo prvega sestanka predsednika Donalda Trumpa in njegovega kitajskega kolega Xija Jinpinga”, je poudaril Tillerson v pogovoru s Jinpingom in sporočil, da Trump ocenjuje kot zelo pomembno svojo komunikacijo s kitajskim predsednikom, poroča Associated Press. Dodal je, da se ameriški predsednik veseli priložnosti, da obišče Kitajsko.

Predsednik Jinping je državnemu sekretarju Tillersonu prenesel, da sta on osebno in predsednik Trump prepričana (telefonski pogovor med kitajskim in ameriškim predsednikom), da je potrebno narediti skupne napore za pospešitev in nadgradnjo kitajsko-ameriškega sodelovanja in da verjame, da lahko oba skupaj zagotovita, da odnos med ZDA in Kitajsko napreduje v novi eri na “konstruktiven način”.

Ameriški državni sekretar Tillerson se je v času obiska na Kitajskem sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Kitajske Wang Yijem, ki je ocenil, da je imel “iskrene, pragmatične in produktivne” pogovore z državnim sekretarjem ZDA in sporočil, da mora biti vprašanje Severne Koreje rešeno na miren način in z diplomatskimi sredstvi.

Wang je navedel, da teme, o katerih se je pogovarjal s Tillersonom, poleg vprašanja Severne Koreje, vključujejo tudi Tajvan in bilateralno trgovino med ZDA in Kitajsko, prenaša Reuters.

Državi sekretar Tillerson je dejal, da sta ameriška in kitajska stran potrdili odločnost pri prepričevanju Pjongjanga, ki ima hitro rastoči jedrski program in program balističnih raket, da mora Severna Koreja izbrati boljšo pot. Ameriški državni sekretar je dejal, da se je minister Wang strinjal, da obe državi delata skupaj na tem, da prepričata Severno Korejo, da skrene s sedanje poti.

Tekom azijske turneje, je državni sekretar Tillerson po obisku Japonske in Južne Koreje sporočil, da bo Washington prenehal z “neuspešnim pristopom strateškega potrpljenja” s Pjongjangom in opozoril, da je možno vojaško posredovanje ZDA proti Severni Koreji, v kolikor bo Severna Koreja s svojim jedrskim programom ogrozila varnost Južne Koreje ali ZDA.

logo-topnews (1)

COMMENTS

Wordpress (0)