Športklub malim operaterjem: »take it or leave it!« – TOPNEWS.si

Športklub malim operaterjem: »take it or leave it!«

Športklub malim operaterjem: »take it or leave it!«

Predstavniki Športkluba Dragana Šolaka niso pripravljeni na morebitna pogajanja za skupinsko urejanje in plačevanje distribucije kanalov Športkluba. Nobenih popustov, ampak izsiljevanje v smislu »take it or leave it«, torej ne popuščajo in tako uničujejo male operaterje. Prav tako je izredno zanimivo dvoje, in sicer: iz zahtevanih tehničnih pogojev prenosa dovoljuje le IP in CATV prenos, ni na primer mmds ali SAT. Torej se postavlja vprašanje, ali bo TOTAL to lahko prenašal, in kot je mogoče razbrati iz pogodbe ne bo, kar ni logično. Kot ugotavljajo manjši operaterji spet “jeba” malih oziroma tistih, ki imamo(jo) MMDS, nekaj takšnih je, med drugim tudi Lastovka. Očitno bo to Telemachu, ki ga preko United Group-a, katerega večinski lastnik je ameriški investicijski sklad Kohlberg Kravis Roberts (KKR), ki ga obvladuje Dragan Šolak in sam sebi zaračunava drage programe dovoljeno, ostalim pač ne.

Tehnični pogoji
za retransmisijo TV programov United Media v omrežjih operaterjev

Dovoljene tehnologije prenosa za retransmisijo TV programov
“Za retransmisijo TV programov lahko operater uporablja zgolj naslednji dve tehnologiji prenosa: CATV in IPTV”.

Športklub malim operaterjem v splošnih pogojih pogodbe zahteva kodirani prenos programov, to je velika težava za tiste, ki pač programov dodatno ne kodirajo, nimajo te tehnične možnosti

Obveznost učinkovite zaščite vsebin TV programov s kodiranjem (enkripcijo) signala TV programov v retransmisiji

“Vsebine TV programov se lahko prenašajo na sprejemne naprave končnih uporabnikov storitev retransmisije le s signalom TV programov v zaščiteni obliki z uporabo ustreznega kodirnega sistema.

Vsebin TV programov ni dovoljeno digitalno prenašati med katerimikoli napravami v nekodirani obliki.
Sistem zaščite vsebin TV programov mora zagotavljati stalno neprekinjeno kodiranje signala vsebin retransmisiranih TV programov v celoti (video in audio zapisi, ozadja, meniji, prevodi in drugi sestavni deli vsebin TV programov) tako, da je vsak slikovni okvir TV programov popolnoma kodiran z uporabo enega ali več posebnih kriptografskih ključev.

Vsebina TV programov je lahko ob sprejemu pri končnih uporabnikih storitev retransmisije TV programov dekodirana le s programsko dekodirno kartico ali elektronsko dekodirno napravo, ki jo je uporabniku zagotovil operater in za katero ima operater z uporabnikom storitev retransmisije TV programov sklenjeno naročniško razmerje.
Med referenčne ponudnike ustrezne opreme za učinkovit sistem zaščite signala TV programov ob izvajanju storitev retransmisije TV programov se uvrščajo naslednja podjetja:

– Widevine,
– SecureMedia,
– Verimatrix,
– Latens,
– Conax,
– NDS,
– Irdeto,
– Microsoft,
– Viaaccess,
– Nagra.

Operater je ob izvajanju storitev retransmisije TV programov dolžan zagotoviti ustrezno zaščitno opremo predhodno navedenih ponudnikov, ki učinkovito preprečuje kakršnekoli nelicencirane prenose TV vsebin do tretjih oseb in za katero ima Operater s ponudnikom zaščitnega sistema sklenjeno veljavno pogodbo o stalni tehnični podpori. Operater je ob začetku retransmisije TV programov ali ob morebitni zamenjavi opreme zaščitnega sistema dolžan predložiti izdajatelju TV programov pisno izjavo ponudnika zaščitnega sistema o uspešni integraciji in delovanju zaščitnega sistema.

Retransmisija TV programov se v primeru, ko operater za zaščito signala TV programov pri retransmisiji želi uporabiti zaščitno opremo nereferenčnega ponudnika, lahko vrši le ob predhodnem preizkusu učinkovitosti delovanja opreme in pisnem soglasju izdajatelja TV programov z uporabo takšne nereferenčne zaščitne opreme”

Še dobro, da je članicam združenja kabelskih operaterjev prišla voda do vratu, zato se te dni po regijah preverja zaupnica upravi. Predsednik ZKOS Janez Smolkovič, naj bi menda odstopil na skupščini marca.

Tudi za generalnega sekretarja Simona Stergela se zahteva brezpogojni odstop iz vseh funkcij tudi zato, ker so brez razpisa, netransparentno, “mafijsko” sklenili triletno pogodbo za 1500 eur/mesečno + ddv, za prepošiljanje mejlov. Takšno pogodbo so sklenili brez soglasja sklepa skupščine ZKOS, brez dejstva, da je bil (pa ne bo) proračun za leto 2017, 2018, 2019 (triletna pogodba) sploh obravnavan, kaj šele sprejet.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)