Bolgarija odpoklicala svojega veleposlanika v Turčiji zaradi konzultacij – TOPNEWS.si

Bolgarija odpoklicala svojega veleposlanika v Turčiji zaradi konzultacij

Bolgarija odpoklicala svojega veleposlanika v Turčiji zaradi konzultacij

Bolgarija je včeraj poklicala svojega veleposlanika v Turčiji Nadežda Nejnskega na konzultacije v Sofijo, nekaj dni potem, ko je obtožila Ankaro vmešavanja v prihajajoče parlamentarne volitve v Bolgariji, ki bodo potekale 26. marca.

Ministrstvo za zunanje zadeve Bolgarije ni objavilo natančnejših informacij o odločitvi glede odpoklica svojega veleposlanika na konzultacije, poroča AFP.

Prejšnji teden je Ministrstvo za zunanje zadeve Bolgarije poklicalo turškega veleposlanika v Sofiji Silejmana Gekčeja in mu vročilo protestno noto potem, ko je bilo objavljeno, da je turški minister pozval Bolgare, ki živijo v Turčiji, naj glasujejo za pro-turško orientirano stranko Dost, piše Sofija Globe.

Turški veleposlanik v Sofiji je prav tako odprto podprl stranko Dost v predvolilnem spotu.

Bolgarija je ocenila početje Ankare, ki spodbuja okoli 60.000 bolgarskih državljanov v Turčiji, da glasujejo za stranko Dost, kot “neposredno vmešavanje v notranje zadeve Bolgarije”.

Bolgarija v pripravljenosti: Moramo okrepiti meje, iz Turčije prihajajo reke migrantov!

Premier tehnične vlade Bolgarije Ognjan Gerdžikov je nedavno sporočil, da je Bolgarija sprejela dodatne ukrepe za krepitev varnosti na meji med Bolgarijo in Turčijo, zaradi pričakovanega priliva migrantov v prihodnjih dneh.

Bolgarska tiskovna agencija navaja, da se je tehnični premier Gerdžikov sestal z bolgarskim ministrom za notranje zadeve, šefi Državne agencije za nacionalno varnost in specialnih služb, za sprejem ustreznih ukrepov, poroča BTA.

Erdogan grozi, da bo v Evropo poslal 3 milijone beguncev: EU naj pozabi na lanskoletni sporazum o beguncih!

Predsednik Turčije Redžep Tajip Erdogan je včeraj zagrozil, da bo suspendiral sporazum z Evropsko unijo o beguncih iz marca 2016, s katerim je bil drastično zmanjšan njihov priliv v Evropo.

Posamezne članice EU so prepovedale turškim predstavnikom oblasti prisotnost na političnih shodih na njihovem ozemlju.

Erdogan je včeraj v televizijskem nagovoru državljanom dejal, da EU “lahko pozabi” na sporazum o beguncih.

Turčija se je s sporazumom obvezala, da bo zadržala okoli tri milijone beguncev, ki želijo nadaljevati svojo pot proti EU, v zameno za znatna finančna sredstva in vizno liberalizacijo. Slednja pa je pod velikim vprašajem!

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Nata 7 let

    Razlezli se bodo iz Turčije, kot lačne kobilice po vsej Evropi.
    Kako obrneš požrešno kobilico za 180 stopinj ??