Ameriški senatorji: Soroš obvladuje Albanijo in Makedonijo! – TOPNEWS.si

Ameriški senatorji: Soroš obvladuje Albanijo in Makedonijo!

Ameriški senatorji: Soroš obvladuje Albanijo in Makedonijo!

Skupina ameriških senatorjev je zahtevala od zunanjega ministra ZDA Rexa Tillersona, da po hitrem postopku razišče porabo ameriškega denarja na Balkanu, še posebej pa v Albaniji in Makedoniji.

Sklad za odprto družbo milijarderja Georga Soroša uporablja denar za spreminjanje zakonov v Albaniji, kjer izvaja svoje levičarske cilje, kar je okrepilo kriminalne skupine in prodajalce narkotikov, trdijo senatorji Ted Cruz, Mike Lee, Jim Inhofe, David Perdue, Thom Tillis in Bill Cassidy.

“Zahtevamo takojšnjo preiskavo o tem, kako je ameriški denar uporabljan za podporo levo-orientiranih političnih skupin in se vsiljevala ta opcija suverenim državam. Ena takih skupin, ki je prejemala denar preko USAID je Odprta družba, fundacija, za katero stoji George Soroš, navajajo senatorji v svojem pismu.

Senatorji trdijo, da sta veleposlaništvi ZDA v Makedoniji in Albaniji „leta aktivno intervenirali in vplivali na politično življenje teh držav“, to pa ni privedlo do stabilizacije političnih razmer, temveč jo je samo poslabšalo.

Posamezni albanski politiki trdijo, da so ameriški diplomati in Soroševe organizacije “forsirali” določene politike v tej državi. Fundacija Odprta družba Albanija (FOSA) je napisala strategijo reforme albanskega pravosodnega sistema. Verjame se, da so na ta način predsedniku vlade Ediju Rami in njegovi levičarski vladi omogočili popoln nadzor nad sodišči. Destabilizacijski efekt takšnih akcij v državi članici NATO je nevaren in lahko privede do eskalacije pred parlamentarnimi volitvami letos. To je posebej zaskrbljujoče v luči mednarodnih poročil o vse večji korupciji vlade in obnovljeni moči trgovcev z narkotiki in organiziranih kriminalnih skupin v državi, pišejo senatorji.

Senatorji so opozorili, da so podobne pripombe o vplivu Georga Soroša, dobili preko diplomatov ZDA in tudi s strani predstavnikov oblasti Latinske Amerike in Afrike.

Najbolj škodljiva posledica ameriškega vmešavanja na tak način, močnega postavljanja samo na eno stran, povzroča ogorčenje pri mnogih državljanih teh držav, ki tradicionalno podpirajo močne vezi z ZDA, so še dodali senatorji.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)