Nike-ov hidžab: Ali si je Nike sam sebi zabil gol? – TOPNEWS.si

Nike-ov hidžab: Ali si je Nike sam sebi zabil gol?

Nike-ov hidžab: Ali si je Nike sam sebi zabil gol?

Takoj potem, ko je odjeknila novica, da je Nike dizajniral prvi športni hidžab(hijab), za vse ženske muslimanske veroizpovedi, ki želijo trenirati in pri tem ne kršiti pravil svoje vere, številni pripadniki zahodne liberalne družbe pozivajo na bojkot Nike-a.

“Prisegam, da po tem ne bom kupil niti en Nike-ov proizvod”, odmevajo komentarji iz vseh strani zahodne poloble.

Nike je prejšnji teden obvestil javnost o prvem športnem hidžabu, ki bo prišel v prodajo šele leta 2018 in ki je razveselil veliko število žensk muslimanske veroizpovedi, posebno tiste, ki trenirajo in se ukvarjajo s športom.

Nekatere od njih so tudi glavne zvezde, ki so sodelovale z Nikeom pri nastajanju tega izdelka, drsalka na ledu Zahra Lari in dvigovalka uteži Amna Al Haddad, ki je ob priložnosti promocije hidžaba napisala odprto pismo:

“Zavedam se, da bo ta hidžab izval mešane občutke v javnosti, vendar morate vedeti, da vse več žensk iz muslimanskega sveta želi trenirati in tekmovati, ne da bi kršile pravila svoje vere. To je tisto, za kar se borimo, mi ženske, ki želimo imeti priložnost postaviti se ob bok vsem športnikom in da pri tem zaščitimo svoje lase in glavo, kot nam veleva vera. In zato iskreno podpiram to idejo Nike-a, saj ocenjujem, da bo s hidžabom še več žensk želelo svobodnejše vstopiti v svet profesionalnega športa.”, je del sporočila, ki ga je dvigovalka uteži objavila na svojem Instagram profilu.

No vprašanje je, ali je svet zares pripravljen na take korake?

V Ameriki je ta ideja naletela na “nož”.

“Če Američani ne podpirajo nikakršnih verskih pokrival za glavo, zakaj to počnejo v Nike-u?”, se sprašuje javnost in poziva ostale, da se jim pridružijo v tem bojkotu.

“Naj vsak dela, kar želi, živimo v liberalnem svetu, v katerem se tudi mi zahodnjaki poskušamo izboriti, da ženskam z vzhoda ne bi bilo potrebno nositi prokrival, zakaj bi torej sedaj podpirali to Nikeovo idejo.”

“Nike se je s to potezo pravzaprav postavil na stran Islama in muslimanskega stoletnega podrejanja žensk in ne mislimo, da s tem pošiljajo dobro sporočilo.”

To so samo nekateri komentarji, ki so v zadnjih dneh objavljeni na to temo. Zdi se, da bo velika ideja iz Nike-a do leta 2018 doživela še raznovrstne nevihte.

logo-topnews (1)

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Definitivno take srednjeveške stvari bojkotirati: