Nikjer nismo varni: Šest stvari, ki jih morate vedeti o vohunjenju CIA! – TOPNEWS.si

Nikjer nismo varni: Šest stvari, ki jih morate vedeti o vohunjenju CIA!

Nikjer nismo varni: Šest stvari, ki jih morate vedeti o vohunjenju CIA!

Organizacija WikiLeaks je objavila več kot 8.000 dokumentov, ki so del največjega razkritja o tajnem vohunjenju, ki ga izvaja Centralno obveščevalna agencija ZDA.

Med objavljenimi dokumenti se nahajajo vohunski triki in hakerske skrivnosti, ki jih uporablja CIA. V nadaljevanju bomo predstavili nekatere najpomembnejše, ki smo jih izvedeli s strani WikiLeaksa:

CIA ima sposobnost uporabe neavtoriziranega dostopa do praktično vsake elektronske naprave

Ameriška Centralno obveščevalna agencija je zbrala strokovnjake in hakerje, ki so kreirali razne “malware” za vohunjenje preko skorja vseh elektronskih naprav, ki jih ljudje vsakodnevno uporabljajo. Sen spadajo iPhoni, naprave z operativnimi sistemi “Android”, “Windows”, “macOS” in “Linux”, poroča “Independent”.

V kolikor CIA poseduje tako močen software, kot trdi WikiLeaks, bi to pomenilo, da lahko daljinsko nadzira naprave in jih vključuje in izključuje po želji. Tako ima lahko dostop do velike količine podatkov, kot so lokacija uporabnika, sporočila, ki so jih poslali ali prejeli in do vsega kar lahko slišijo preko mikrofona ali vidijo preko kamere.

Aplikacije za sporočila niso več varne

Aplikacije za pošiljanje sporočil, ki se enkriptirajo tako, da jih lahko prebere le pošiljalec in prejemnik, kot sta npr. “WatsApp” in “Telegram” , so prav tako ranljive.

wahtsapp

V kolikor je operativni sistem naprave kompromitiran, ga lahko CIA prestreže in prebere sporočila preden gredo v proces enkripcije in do prejemnika.

WikiLeaks pravi, da to pomeni, da so lahko sporočila kompromitirana kljub temu, da so uporabljeni vsi običajni ukrepi previdnosti.

Britanski vohuni pomagali CIA do neavtoriziranega dostopa pametnih televizorjev”Samsung”

CIA je v sodelovanju z britanskimi obveščevalci MI5 ustvarila program “Weeping Angel” (po vzoru na pošasti iz serije “Doctor Who”).

S pomočjo tega programa lahko konvertirajo “Samsungove” pametne televizorje v mikrofone in poslušajo pogovore, ki potekajo v prostoru, kjer je naprava.

samsung

Tudi, ko so televizijski aparati ugasnjeni, lahko ta program ostane vključen za prisluškovanje.

Program je samo ena od tehnologij, ki jo je ustvarila enota “Embedded Devices Branch” CIA v sodelovanju z MI5. Iz te enote je WikiLeaks dobil ogromno informacij, ki jih je nato objavil na spletu.

wikileaks

CIA raziskuje neavtorizirane dostope do elektronskih naprav v avtomobilih

Številni dokumenti govorijo tudi o orodjih, ki imajo nevaren ali neznan namen.

Iz enega dokumenta izhaja, da je CIA iskala način neavtoriziranega dostopa do vozila in iskala način upravljana na daljavo.

Namen takega nadzora ni preciziran, bi pa lahko omogočil CIA sodelovanje pri umorih, ki jih je praktično nemogoče pojasniti, pripominja WikiLeaks.

CIA je prikrivala pomanjkljivosti nekaterih programov, ki bi jih lahko izkoristili hakerji

WikiLeaks trdi, da so njegovi viri izročili dokumente zato, da bi izzvali polemiko o moči obveščevalnih služb in o tem, kako bi morala biti njihova pooblastila zakonsko omejena.

Najboljši kazalec zlorabe moči CIA je pokazal, da razkritje o napakah sofwara velikih tehnoloških podjetij, CIA prikriva kot skrivnost, da bi sama izkoriščala te pomanjkljivosti za svoje delovanje, namesto, da bi seznanila s svojimi ugotovitvami proizvajalce tega softwara, da bi jih le ti popravili in naredili varnejše za svoje uporabnike.

Take napake ali “bagi” so v napravah in programih, ki so jih izdelali Apple, Google in Microsoft. Medtem pa ta podjetja teh napak niso imela priložnosti odpraviti, saj je svoje ugotovitve CIA skrivala pred njimi.

Na ta način je CIA naredila uporabnike teh naprav izpostavljene kibernetskim napadom.

Resne slabosti softwara, ki niso bile razkrite proizvajalcem, so velik del prebivalstva in pomembno infrastrukturo spravile v rizik, saj so lahko tuje obveščevalne službe ali pa kibernetski kriminalci sami odkrili te pomanjkljivosti. Če lahko CIA odkrije te pomanjkljivosti, jih lahko tudi kdo drug, je mnenja WikiLeaks.

WikiLeaks opozarja, da so nepopravljene napake ogrozile vse uporabnike takih naprav, med uporabniki so tudi Bela hiša, Kongres, izvršni direktorji velikih podjetij, sistemski administratorji, varnostni oficirji, inženirji.

Ameriški konzulat v Frankfurtu je tajna hakerska baza

Poleg svojega operativnega centra v Langleyu, v Virginii, CIA uporablja tudi ameriški konzulat v Frankfurtu kot tajno bazo za svoje hakerje, ki od tam pokrivajo Evropo, Bližnji Vzhod in Afriko.

Hakerji CIA, ki delajo v konzulatu, posedujejo diplomatski potni list in lažno identiteto, na podlagi katere predstavljajo osebje State Departementa.

Objavljena so tudi navodila za hakerje, ki vstopajo v Nemčijo. Na vprašanje, zakaj se nahajate v tej državi, bodo hakerji odgovorili: “Sem tehnični svetovalec v Konzulatu.”

Hakerji lahko iz Nemčije potujejo po državah EU brez kakršnegakoli nadzora.

Med objavljenimi dokumenti je še veliko takih, ki čakajo na analizo. V prihodnjih dneh bo verjetno razkrita še kakšna skrivnost o delovanju CIA.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    In to je nekaj res novega?
    In Cia JE EDINA ;KI POČNE TO?
    Je pa pametno razmišljati o čim manj intiligentnih napravah;pametnih hišah;samovozečih avtomobilih in tehnoloških presežkih_lahko vas stanejo glave: