Ameriška klofuta Hrvaški: “Kršite pravice žensk, Srbov, istospolnih, ste skorumpirani…” – TOPNEWS.si

Ameriška klofuta Hrvaški: “Kršite pravice žensk, Srbov, istospolnih, ste skorumpirani…”

Ameriška klofuta Hrvaški: “Kršite pravice žensk, Srbov, istospolnih, ste skorumpirani…”

Socialna diskriminacija, nasilje proti pripadnikom etničnih manjšin, ženskam in otrokom, prenatrpanost zaporov, počasno pravosodje, korupcija… To je samo del problemov, na katere opozarja redno poročilo ameriškega State Departementa, o stanju človekovih pravic na Hrvaškem v letu 2016.

Hrvaško se kritizira zaradi primerov antisemitizma, za neustrezno procesiranje napadov na skupnost LGBT, diskriminacijo glede nacionalnega izvora in spolne usmeritve, diskriminacijo do invalidnih oseb, kršenja pravic delavcev in korupcije.

Kar zadeva medijsko svobodo, State Departement omenja fizični napad na novinarja Anteja Tomića in pritisk Vlade na Agencijo za elektronske medije.

V poročilu se opozarja, da je nekdanji podpredsednik Sabora Ivan Tepeš neposredno po tem, ko je bil imenovan na to dolžnost, vodil protest med pet in sedem tisoč ljudi proti odločitvi Sveta za elektronske medije, da za tri dni prekinejo oddajanje televizije Z1, zaradi sovražnega govora proti Srbom. Protest se je zaključil z odstopom predsednice Sveta za elektronske medije Mirjane Rakić in to potem, ko je tedanja Vlada predlagala njeno razrešitev in razpustitev Sveta, uradnik OESS-a za medije je tedaj sporočil, da “noben visoki politik iz vladajoče koalicije ni obsodil poskus, ki je temeljil na surovi etnopolitki, vznemirjanja in zastraševanja neodvisnega regulacijskega telesa za medije”, piše v poročilu.

Ena od zamer je tudi, ker je večina v Saboru zavrnila poročilo ombudsmanke, prvič zaradi njegove vsebine in ne formalnih razlogov.

“O stanju človekovih pravic v letu 2017 je še prezgodaj govoriti. Vendar to, kar vemo, se je dogajalo in se dogaja in je dejstvo, da vse o čemer sem poročala, vsi dogodki iz 2016, o katerih piše tudi State Departement, na žalost, kot da imajo neki vrhunec v zadnjih dveh ali treh tednih, preko celega niza dogodkov, ki kažejo ne več samo nestrpnost in netolerantnost, temveč odprto verbalno in fizično nasilje, vznemirjanje, grožnje”, pravi ombudsmanka Lora Vidović.

Spomnila je na napade na azilanta in navijače, solzivec v gej klubu, nalepke z obešenimi ljudmi v Vukovarju in postroj “črnosrajčnikov” v centru Zagreba z vzkliki “za dom spremni”.

“To so vse resne situacije, katere ni dovolj samo obsoditi, ni dovolj reči to se ne sme dogajati. Tisti, ki imajo oblast v tej državi, morajo s konkretnimi dejanji pokazati, kakšen odnos imajo do takih dogodkov, saj to niso več samo incidenti, preveč jih je, opozarja ombudsmanka in poudarja, “da policija in pravosodje morajo zagotoviti, da taki dogodki dobijo epilog s pravočasnimi pravnomočnimi sodnimi odločitvami”.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Hrvatje so problem vendar pa tudi Srbi in LGTB druščina in ostali omenjeni tudi niso ravno nedolžne dušice: