EU spustila rampo za ameriške državljane: Izglasovana ukinitev brezviznega režima! – TOPNEWS.si

EU spustila rampo za ameriške državljane: Izglasovana ukinitev brezviznega režima!

EU spustila rampo za ameriške državljane: Izglasovana ukinitev brezviznega režima!

Evropski parlament je izglasoval resolucijo, s katero se državljanom ZDA ukinja brezvizni režim v mejah držav Evropske unije, saj ZDA niso dovolile vstopa v ZDA državljanom posameznih držav članic EU brez vizuma.

Takšna odločitev je sledila po propadlih pogajanjih z ZDA o bezviznem režimu za državljane petih držav članic EU: Hrvaške, Bolgarije, Cipra, Poljske in Romunije, kot del tako imenovanega “programa recipročnosti”.

Takšna odločitev Evropskog parlamenta pomeni, da bodo morali vsi Američani zaprositi za dodaten dokument, v kolikor bodo želeli potovati v EU in to vsaj v naslednjih 12-ih mesecih.

Evropska komisija je pred tremi leti odkrila, da ZDA ne izpolnjujejo svoje obveznosti, dogovorjene s programom recipročnosti, vendar do zdaj v zvezi s tem ni sprejela nobenih ukrepov.

Australija, Bruneji, Japonska in Kanada prav tako niso izpolnile svojih obveznosti do EU, vendar so obljubile, da jih bodo v čimkrajšem času izpolnile, trdi britanski Independent.

Skladno z glasovanjem Evropskega parlamenta, je Evropska komisija dolžna po zakonu suspendirati brezvizni režim za Američane. Neimenovani uradnik Evropske komisije je povedal, da so v teku kontakti z ameriško administracijo zaradi polne vizne recipročnosti, vendar ni preciziral, kdaj bo prišlo do konkretnega ukrepanja.

Poslanci Evropskega parlamenta so zahtevali od Evropske komisije, da sprejme restriktivnejše ukrepe proti ameriškim državljanom v roku največ dveh mesecev.

Na podlagi regulative EU, odločitev o ukinitvi bezviznega režima mora biti izvršena dve leti po prvem obvestilu državam, ki zahtevajo vizume za članice Evropske unije.

Prvo obvestilo Združenim državam Amerike o izostanku recipročnih ukrepov je bilo poslano aprila 2014.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)