Britanski Zgornji dom postavil pogoj premierki Theresi May – TOPNEWS.si

Britanski Zgornji dom postavil pogoj premierki Theresi May

Britanski Zgornji dom postavil pogoj premierki Theresi May

Britanski zgornji Dom lordov je glasoval za spremembe načrta premierke Therese May, po katerih bo lahko Britanija začela pogajanja o Brexitu le, če obljubi oziroma uredi zaščito pravic treh milijonov državljanov EU, ki živijo v Veliki Britaniji.

S 358 glasovi za, od tega 256 proti, je Dom lordov glasoval za amandma na Zakon o EU, s katerim se od vlade zahteva, da objavi predloge o tem, kako bodo zaščitene pravice državljanov EU, ki trenutno živijo v Veliki Britaniji, v času treh mesecev po začetku pogajanj Britanije za izstop iz Evropske unije.

Ta odločitev ne postavlja pod vprašaj načrt zakona, ki dovoljuje aktiviranje 50. člena Lizbonske pogodbe, vendar pa bo povzročila zamudo glede sprejema besedila zakona, ki omogoča začetek postopka za izstop iz EU. Dopolnitev zakona mora prestati še glasovanje v spodnjem domu parlamenta, kjer pa je možen tudi drugačen izid.

Britanska Vlada je sporočila, da je razočarana glede takega izida glasovanja, vendar je premierka Theresa May poudarila, da ostaja pri nameri, da začne z realizacijo Brexita pred koncem marca, ne glede na odločitev Zgornjega doma britanskega parlamenta.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    He;he;he ;žvižga se Lordom za omenjene:
    Gospodje so zvito preračunali ;da se Brexit očitno ne izplača in so se obesili ravno na tisti ;del ;ki je bil kao vzrok zanj ter tako zavlekli zadevo: