Upor v EU: Višegrajska četverica noče več drugorazrednih izdelkov iz Nemčije in Avstrije! – TOPNEWS.si

Upor v EU: Višegrajska četverica noče več drugorazrednih izdelkov iz Nemčije in Avstrije!

Upor v EU: Višegrajska četverica noče več drugorazrednih izdelkov iz Nemčije in Avstrije!

Madžarska, Slovaška, Češka in Poljska bodo v četrtek na izrednem vrhu v Varšavi zahtevale, na pobudo slovaškega premiera Roberta Fica, hitro rešitev problema drugorazrednje hrane in izdelkov slabe kakovosti na Zahodu, ki jih ponujajo državljanom postkomunističnih držav.

“Na tem vrhu nameravamo sprejeti deklaracijo, ki bo natančno opredelila probleme z uvozom nekakovostnih proizvodov. Želimo reagirati na nekaj, kar ne moremo sprejeti, to je, da iz nas delajo drugorazredne državljane. Od Evropske komisije bomo zahtevali, da prepreči takšno prakso”, je povedal slovaški premier Fico.

Fico je napovedal pohod v boju proti “škart” hrani, s katero se morajo zadovoljiti Slovaki, medtem ko so v enakih proizvodih za Avstrijce ali Nemce sastavine kakovostnejše. Za to ima podporo predsednikov vlad preostalih treh članic Višegrajske skupine. Fico je opozoril, da Višegrajska skupina govori v imenu 65 milijonov Evropejcev, državljanov postkomunistične Srednje Evrope.

“Glede na to, da smo del enotnega evropskega trga, bi morali veljati enaki standardi za vse državljane držav članic Evropske unije, je skrajni čas, da kot države V4 vztrajamo na tem. Dosedanji odzivi Evropske komisije niso zadovoljivi”, je povedal češki premier Bohuslav Sobotka.

Češka že nekaj let, Slovaška pa pred nedavnim, izvajata testiranje živil in izdelkov iz trgovin v Nemčiji in Avstriji ter jih primerjajo z enakoimenskimi proizvodi, kupljenim v Češki in Slovaški. Vsi testi so pokazali, da sestava živil in izdelkov, ki jih kupujejo “novi” in “stari” torej zahodni Evropejci, ni enaka in da so na trgih postkomunističnih članic izdelki slabše kakovosti ali pa iz “skromnejših” sastavin, kot za zahodne potrošnike.

Nadnacionalna podjetja so doslej zavračala obtožbe, da na vzhod izvažajo “škart” izdelke in trdijo, da je razlog za razliko v sestavi različni okus potrošnikov.”Tudi moji otroci so za en izdelek, ne bom ga imenovala, zahtevali, da ga kupujemo v Nemčiji, saj je že na prvi pogled in po okusu drugačen. Otroci so zelo dobro zaznali to razliko. Take situacije se več ne sme tolerirati”, je dejala češka ministrica za delo in socialna vprašanja Michaela Marksova.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (5)
 • comment-avatar
  xtc 7 let

  Definitivno imajo prav;seveda pa je to slabo za te proizvajalce ;ali po domače razumljiveje Mercedes za POLJSKO je narejen iz slabših materijalov cena ista ali pa pet procentov manj:
  Seveda PA JE TO TUDI SLABO ZA ZNAMKE;ČE PRIČNEJO NIŽATI KVALITETO SVOJIH IZDELKOV:

  • comment-avatar
   RATATA 7 let

   Npr. MB C 2015 + delajo v JAR. Ne vem, če ga delajo še kje drugje, bi ju pa res rad primerjal z vidika kvalitete izdelave.
   Bolj so problem npr. kakšna živila, čokolade, …., obutev, jakne, bunde…,. … ter morda tudi druga tehnična roba …malo manj prestižnih znamk.

 • comment-avatar
  Vrhovni sodnik 7 let

  Edino pravilno, kje smo pa mi, cmerko premišljuje al kaj, že kdaj bi se moral priključiti Višegrajski skupini.

 • comment-avatar
  Stanko Holc 7 let

  Ko je Višegrajska skupina pred leti dala pobudo, da se ji pridružimo smo vihali nos in odklonili ponudbo. Leto ali dve nazaj, ko smo pa mi dali pobudo pa nas Višegrajska skupina več noče. Sami pa ravno tako dobivamo drugorazredne izdelke kot tudi celoten Balkan. Slovenija bi morala dati pobudo, da tudi Balkan sledi protestu Višegrajske skupine.

 • comment-avatar
  Vstrajnik 7 let

  Lahko jih dostavljajjo v komunistično Slovenijo. Kučan to podpira.