Bela hiša zahteva povečanje vojaškega proračuna – TOPNEWS.si

Bela hiša zahteva povečanje vojaškega proračuna

Bela hiša zahteva povečanje vojaškega proračuna

Bela hiša bo zveznim agencijam ZDA danas dostavila predlog proračuna za leto 2018, s katerim zahteva povečanje vojaškega proračuna, trdita dva neimenovana funkcionarja, ki poznata podrobnosti.

Povečanje vojaškega proračuna bo delno financirano preko rezov v State Departementu, Agenciji za varovanje življenjskega prostora in v drugih neobrambnih programih, poroča agencija Reuters.

V zahtevi, ki zadeva Pentagon, je predsednik Trump zahteval povečanje sredstev za brodogradnjo, vojaška letala in vzpostavljanje “močnejše prisotnosti ZDA v ključnih mednarodnih vodah in točkah, kot sta Hormuški prehod (v Perzijskem zalivu) in Južnokitajsko morje”.

Istočasno bi utegnili zmanjšati proračun Sate Departementa za okoli 30 odstotkov, kar bi povzročilo veliko restrukturiranje tega telesa in ukinitev cele vrste programov.

Trump je v petak obljubil, da bo zahteval znatno povečanje proračuna za “eno od največjih modernizacij vojske v ameriški zgodovini”.

Na drugi strani pa so medtem nekateri posamezni vojaški strokovnjaki postavili vprašanje resnične potrebe velikega povečanja vojaškega proračuna, ki se že zdaj giblje na letni ravni okoli 600 milijard dolarjev.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)