Vatikan zahteva avtorske pravice za podobo papeža Frančiška – TOPNEWS.si

Vatikan zahteva avtorske pravice za podobo papeža Frančiška

Vatikan zahteva avtorske pravice za podobo papeža Frančiška

Vatikan namerava zaščititi podobo papeža Frančiška in se “postaviti po robu nelegalnim situacijam, ki bi utegnile biti razkrite”, v zvezi z obilno ponudbo majic, brisač in drugih predmetov s papeževo podobo, ki se proizvajajo po celem svetu.

“Državni sekretar bo vzpostavil sistematski nadzor nad dejstvi, kako se uporablja podoba vrhovnega poglavarja cerkve in oznaka Svetega sedeža in ko bo to potrebno, bo ukrepal z ustreznimi ukrepi”, je sporočil Vatikan, prenaša AP.

Vatikan je z namenom zaščite svojih pravic do intelektualne lastnine angažiral globalno pravno družbo “Baker& McKenzie”, poroča italijanski list “Corriere della sera”.

Najava novega ukrepa pomeni veliko spremembo za cerkev, čigar papeže so v 2.000-letni zgodovini slavili s podobami na zastavah in medaljah vseh vrst, poudarja američka agencija.

Vendar pa, priljubljenost papeža Frančiška in lahkota, s katero se lahko njegova podoba razmnožuje v času interneta, imata za posledico številne predmete z njegovo podobo, zaradi česar je Sveti sedež zaskrbljen, saj bi lahko izgubil nadzor nad tem.

“Pravice do papeževe podobe se ne razlikujejo od pravic katerekoli druge znane osebnosti in zato ne preseneča, da Vatikan opozarja, da bo zaščitil pravice do intelektualne lastnine”, pravi Nick Kounoupias, ustanovitelj konsultantskega podjetja za intelektualno lastnino v Londonu.

Številna potovanja papeža Frančiška so bila v države kot so Filipini in Šri Lanka, kjer lahko tovarne zelo hitro proizvedejo velike količine kap, majic in brisač z njegovo podobo.

Vatikanski uradniki se vse bolj bojijo, da bi verniki utegnili pomisliti, da se bo cerkev obogatila s prodajo takih izdelkov, kar je še hujše, vidijo v kakšnih pogojih se ti izdelki proizvajajo in se bojijo, da bi jih ljudje lahko povezati z zlorabami delovne sile, navajajo eksperti.

Ekspert za vprašanja intelektualne lastnine iz Indijane Mark Mckenna pravi, da ni nikakršna novost, da ljudje prodajajo majice s podobo papeža, vendar opozarja, da so to v preteklosti bili le maloštevilni lokalni prodajalci.

Novost pa je količina takšnih izdelkov, ki se lahko proizvede in hitrost, s katero se lahko distribuirajo s pomočjo online platform.

AP poudarja, da novi ukrepi, ki jih je najavil Vatikan, ne pomenijo, da Cerkev odstopa od prodaje izdelkov s papeževo podobo, saj je moč na uradni internetni strani Vatikana kupiti medalje, ikone in škatle s papeževimi motivi. Prodajalne vatikanskih muzejev pa ponujajo svilene kravate, rute in ure z motivi Michelangelovih fresk s Sikstinske kapele.

Pojasnilo za nove ukrepe Vatikana bi lahko bili komercialni motivi, z opozorilom, da se bo Vatikan zoperstavil kopijam predmetov s podobo papeža Frančiška, zaključuje Associated Press.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)