Šokantno: Sirski begunci v Turčiji v prodajo lastnih organov za preživetje – TOPNEWS.si

Šokantno: Sirski begunci v Turčiji v prodajo lastnih organov za preživetje

Šokantno: Sirski begunci v Turčiji v prodajo lastnih organov za preživetje

Številni sirski begunci v Turčiji so primorani prodajati ledvice, da bi prišli do denarja, poroča magazin “FAKT”, nemškega javnega servisa ARD.

Nemški Bild piše, da so novinarji mreže ARD analizirali oglase na družbenih omrežjih in se pogovarjali s potencialnimi ponudniki v Turčiji.

Ne znam turško, nimam znancev, dela, niti stanovanja. Prodajam ledvico, ker imam velike probleme in zato, ker sem pod velikim pritiskom. Ni drugega načina, da pridem do denarja, razen, da prodam svoje organe, je dejal Ahmed, ki je zaradi vojne pobegnil iz Sirije, v oddaji, ki je bila predvajana v ponedeljek zvečer.

Bild poroča, da Ahmed ni izjema, saj so tudi drugo sirski begunci v podobni situaciji.

Karl Kopp iz organizacije za človekove pravice “Pro Asyl” iz Berlina opisuje šokantno situacijo. Navajeni smo, da prosilci za azil nimajo strehe nad glavo, ne denarja in da so primorani prositi. Da ženske prodajajo svoje telo. Vendar, sedaj je še hujše: primorani so prodajati organe, da bi imeli za življenje ali pa za pot naprej.

Po besedah agencije za posredovanje v trgovini z organi, se operacije odstranjevanja organov opravljajo v “eni” od bolnišnic v vzhodni Anadoliji, poroča nemški Bild.

Problem trgovine z organi v Turčiji obstaja že več let, cene na črnem trgu pa nihajo. Trenutno se gibljejo med 6.000 in 11.000 evri.

Brezkompromisni trgovci z organi od začetka vojne v Siriji zlorabljajo težko situacijo ljudi, da bi pridobili nove dajalce.

Pred tem je bilo veliko poročil o masovni trgovini z organi v Libanonu, kjer so največkrat sirski begunci prodajali svoje ledvice.

Organizacija združenih narodov poroča, da večina Sircev živi v siromaštvu. Sirski spopad je izzval škodo in uničenje, pri čemer skoraj 85 odstotkov prebivalstva živi v revščini, je sporočil Varnostnemu svetu OZN koordinator ZN za humanitarna vprašanja Stephen O’Brien.

“Skoraj 85 odstotkov Sircev živi v revščini, več kot dve tretjini prebivalstva pa v ekstremnem siromaštvu”, je poudaril O’Brien. Spomnil je tudi, da bo prihodnji mesec mračna obletnica – “šest-letne vojne, ki je razrušila državo, njen narod, njene otroke”.

“Sirci imajo državo v ruševinah. Večini prebivalstva, gre za približno 13,5 milijonov ljudi, je potrebna zaščita in humanitarna pomoč”, je zaključil koordinator ZN za humanitarna vprašanja.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (2)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    VERJAMEM V STISKO IN TUDI V BREZKOMPROMISNE TRGOVCE,VENDAR PA SI UVOZNIKI IMIGRANTOV TER AZILANTOV IZMIŠLJUJEJO VEDNO NOVE ZGODBE ,da bi navozili ta šudr v EU.
    Seveda pa so vsi ti Ahmedi Sirci,ki jim grozijo grozne stvari in so ubogi,revni in miroljubni,seveda pa miroljubnost takoj presentirajo ob srečanju z nemuslimani.Zanimivo je ,da vsi ti Ahmedi v KRŠČANSKO Evropo med nevernike,namesto ,da bi šli med svoje brate po veri na BV.

  • comment-avatar
    Vrhovni sodnik 7 let

    kriv je pa Obama, ki veselo dopustuje