Islamska država ima čedalje manj denarja – TOPNEWS.si

Islamska država ima čedalje manj denarja

Islamska država ima čedalje manj denarja

Ekstremistična organizacija Islamska država, z vsakim delom izgubljenega ozemlja, izgublja veliko količino denarja, so pokazale nove analize, ki ugotavljajo, da je”model poslovanja” te skupine na poti k neuspehu.

Analiza, ki jo je objavil Center za preučevanje radikalizacije in političnega nasilja (ICSR) in svetovalno podjetje EY (prej Ernst&Young) kaže, da so se finančni viri samooklicanega kalifata znatno zmanjšali od polovice leta 2014, ko je Islamska država zavzela ozemlje v Iraku in Siriji in prevzela banke, naftna polja in skladišča orožja.

V analizi je navedeno, da je prihodek Islamske države upadel z 1,9 milijard dolarjev v letu 2014. na približno 870 milijonov dolarjev v letu 2016.

“Ena od napak, ki je bila storjena v preteklosti je to, da smo o Islamski državi govorili izključno kot teroristični organizaciji. To seveda je teroristična organizacija, vendar je več kot samo to. Poseduje ozemlja”, je dejal direktor ICSR Peter Neumann, profesor varnostnih študij na King’s College v Londonu.

To pa pomeni, da ima Islamska država dodatne stroške, oziroma, da je treba “popravljati ceste, plačati učitelje, upravljati zdravstvene službe” in dodal, da teroristični organizaciji Al Kaida “nikoli ni bilo potrebno plačevati teh stvari”.

V analizi je poudarjeno, da manj denarja ne pomeni, da je Islamska država manj nevarna. Neumann je spomnil, da napadi v Parizu, Bruslju in Berlinu, ki jih je izvedla Islamska država, niso bili dragi.

Kot se še navaja, so največje število nedavnih napadov v Evropi in ZDA finansirali ljudje, ki so jih tudi izvedli, pri čemer so liderji Islamske države iz Sirije in Iraka v manjši meri prispevali z denarjem. Med najpomembnejšimi viri prihodkov Islamske države so davki in takse, prodaja nafte, ugrabitve ali druge vrste izsiljevanja ter kraje.

Po podatkih, pridobljenih v petek s strani mednarodne koalicije, ki se bori proti Islamski državi, je ta skupina izgubila 62 odstotkov ozemlja, ki ga je nadzirala v Iraku avgusta 2014, ko je bila na vrhuncu, kot tudi 30 odstotkov ozemlja v Siriji.

Neuman je ocenil, da bi padec mesta Mosul na severu Iraka, lahko predstavljal “smrtonosni udarec”. “Brend Islamske države bo utrpel škodo, saj se bo zmanjšala privlačnost in usahnila želja po nadaljevanju izvajanja terorističnih napadov v imenu Islamske države, ker ne projicira več moči in utopije”, je dejal Neumann.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    V bistvu je bil Kalifat,bolj kot ne projekt skrajnega Islama,mešanega z kriminalom in poizkus ali je mogoče takšno državo obdržati.Kot se je pokazalo jo nemarajo niti sami muslimani,ker je tako finančno kottudi življensko nevzdržna.
    Seveda pa mate države,kjer so skrajneži na oblast in teokracija,ki odkrito podpira islamske skrajneže-to je Iran delno pa tudi SA,ČEPRAV GRE ZA DVE VEJI ISLAMA PA OBE TRDO PODPIRAJO ŠERIAT IN NASILNO ŠIRITEV in nasilno uveljavljanje islama in šeriata.
    V bistvi je Iran eden večjih podpornikov islamskega terorizma,prikrito tudi Isisa,Hamasa,Al Khaide itd,z poanto širiti vero ,zato moč teh skupin ne upada izraziteje.