Ruska ofenziva na Severni pol: Putin širi meje in pripaja Arktiko! – TOPNEWS.si

Ruska ofenziva na Severni pol: Putin širi meje in pripaja Arktiko!

Ruska ofenziva na Severni pol: Putin širi meje in pripaja Arktiko!

Ruski predsednik se je odločil razširiti meje Rusije v polkrogu proti Severnemu polu in je na tem področju znatno okrepil oborožene sile. Uradna Moskva je ponovno začela iniciativo za razširitev meje v Organizaciji združenih narodov, istočasno pa je drastično okrepila arktično armado.

Komisija OZN bi morala konec februarja stopiti v kontakt z rusko delegacijo in preučiti to vprašanje, je dejal ruski minister za naravne vire in ekologijo Sergej Donskoj.

Rusija je leta 2001 sporočila, da pretendira na razširitev mej, ki vključuje kontinentalni greben Arktike, izjemno bogat z energenti. Takrat so bile organizirane ekspedicije, ki so preučile teren in ugotovile, da se tam nahaja okoli 4,9 milijard tona energentov. Nato je Rusija leta 2015 poslala zahtevo v OZN za razširitev svojih mej na Arktiko, zahvaljujoč podvodnemu grebenu Lomonosova.

“Samo Komisija OZN za zunanje meje kontinentalne platforme lahko odloči, kateri kontinentalni platformi pripada podvodni greben Lomonosov”, je izjavil v četrtek šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, po srečanju s kanadskim kolegom Lawrencem Canonom v Moskvi in opozoril na to, da so greben odkrili ruski raziskovalci.
Rusija namerava dokazati, da je podvodni greben Lomonosov, otkrit leta 1948 v Severnem ledenem morju, strukturno nadaljevanje Sibirske kontinentalne platforme in da ni izoliran od ruske visokoravni.

S tem bi Rusija pridobila osnovo za razširitev ozemlja za 1,2 milijona kvadratnih kilometrov in za uresničitev pravice do eksploatacije nahajališč nafte in plina, ki na tem ozemlju po ocenah pomenijo 25 odstotkov vseh skupnih svetovnih rezerv.

Na to ozemlje lahko pretendira pet držav: poleg Rusije in ZDA, Kanada, Danska in Norveška. V aktivnostih razmejitve ne sodelujejo ZDA, ker niso ratificirale Konvencije OZN iz leta 1982.

Moskva je pretenzije do tega ozemlja prijavila prva v skladu s kriteriji Konvencije OZN o pomorskem pravu že leta 2001. Posebna skupina OZN leta 2002 ni mogla sprejeti dokončne odločitve in je zahtevala dodatne znanstvene podatke in oblikovanje zahtevka.

Ruski predsednik Putin se je odločil resno vložiti sredstva v zimsko vojaško opremo na tem območju. Takšna modernizacija arktičnih enot in arktične vojaške infrastrukture ni bila videna niti v času Sovjetske zveze, je povedal za Reuters Mihail Barabanov, urednik ruske vojaške revije Moscow Defense Brief.

Dve specialni arktični brigadi sta že formirani, kar pa ni nikoli imela niti ZSSR, obstaja pa tudi načrt o oblikovanju tretje, iz specialnih obrambnih priobalnih enot.

“Arktične baze so naš teritorij. Za razliko od drugih drugih držav, mi ne delamo teh baz preko morij in oceanov. Naša armada mora biti pripravljena na delovanje na našem celotnem ozemlju, v vseh ekstremnih pogojih,” pravi član Ruskega geografskega društva Denis Mojsejev.

Profesor Pavel Makarevič, član istega društva, je dejal, da sta Mihail Gorbačov in Boris Jelcin dovolila, da je arktična meja popolnoma razgaljena, zdajšnja oblast pa le popravlja napake Putinovih predhodnikov.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    xtc 7 let

    Če Trump tega ne bo ustavil je politično mrtev.