Bosta Pop TV in Kanal A ostala brez dovoljenja za oddajanje? – TOPNEWS.si

Bosta Pop TV in Kanal A ostala brez dovoljenja za oddajanje?

Bosta Pop TV in Kanal A ostala brez dovoljenja za oddajanje?

Ko so mediji pred dnevi napisali novico, da AKOS preiskuje Pop TV in Kanal A, je eden od bralcev v šali zapisal, kdo preiskuje koga, Pro Plus AKOS ali AKOS Pro Plus. V tej šali je precej resnice za tiste, ki poznajo prava razmerja med korporacijo in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS. Pro Plus je na nek način izigral kabelske operaterje, da se od 16. januarja ne bo več vrtel v prizemnem omrežju oziroma na sobnih antenah. Od 16. januarja namreč veselo propagirajo reklame za svoje filme prihodnje sezone in serije, ki jih bodo vrteli v novi sezoni. Povedano preprosto, Pop Tv in A Kanal nimata dovoljenja za predvajanje reklam na kanalih, na katerih sta se do 16. januarja predvajala omenjena programa Pro Plusa, zato gre za evidentno kršitev zakonodaje.

AKOS je sicer po 39.členu ZAvMS je dolžna ukrepati: začasno lahko prekliče dovoljenje izdajatelju televizijskega programa; razveljavi dovoljenje izdajatelju televizijskega programa. Seveda bi AKOS proti kanalom Pro Plusa lahko ukrepal že zdavnaj, saj programa Pop TV in A Kanal praktično nikoli nista spoštovala kvot o domači produkciji. Pop TV in Kanal A sta bila na tapeti AKOS-a, že leta 2013, takrat še APEK-a, zaradi premalo domačih oddaj oziroma, da na Pro Plusu ne dosegajo petodstotnega deleža slovenskih avdiovizualnih del.

audio vizualnih del pop tv

Odločba se je nanašala na televizijske programe Kanal A, Pop TV, Pop Fani, Pop Kino, Pop Kino 2 in Pop Oto. Kot je opozorila agencija, v letu 2011 niso izpolnili zahteve iz Zakona o medijih, da mora televizijski progam izdajatelja v letnem oddajnem času obsegati najmanj petodstotni delež slovenskih avdiovizualnih del. Z izdanimi odločbami jim je naložila, da omenjeni delež dosežejo v naslednjem letnem oddajnem času 2014.

Apek je namreč takrat ugotovil, da se je delež slovenskih avdiovizualnih del v omenjenih televizijskih programih v letu 2011 gibal od 0,10 odstotka (Pop Kino) do največ 3,84 odstotka (Pop Fani). V družbi Pop TV so, denimo, kot slovenska avdiovizualna dela, ki jih je bilo mogoče predlani spremljati na programu Pop Oto, med drugimi navedli ameriško serijo Pingvini z Madagaskarja ter vrsto ameriških celovečernih risank, česar pa Apek ni upošteval. Nepravilnosti je moral Pro Plus odpraviti do konca 2014.

Če se vrnemo na oddajanje reklam preko prizemnih anten, je pri izdaji dovoljenja za POP in Kanal A bila oddana točna programska shema, na podlagi katere, sta oba programa dobila dovoljenje. Nobena od obljubljenih kvot (informativni program, zabavni program, izobraževalni program…) se ne uresničuje. Na Muxu( Multiplexu) oziroma na kanalu, ki je viden na sobnih in strešnih antenah sploh ne, seveda. Na svojih medijih (internet in teletekst) ne objavljajo programa v skladu s 7.členom ZAvMS.

Reklame v stilu glejte nas (POP TV in Kanal A) še naprej na Pro plusu zagovarjajo, da z reklamami za block bustre, ki jih v prizemnem omrežju oddajajo od 16. januarja do 16. februarja, namesto svojih programov Pop TV in A Kanal dalje, ne kršijo predpisov, bodo pa tudi ta posnetek, ki se vrti, 16. februarja ugasnili. Ostali televizijski kanali bi leteli z MUX-a že za manjši prekršek, medtem ko se je korporacijo vedno toleriralo z opravičilom, da “primarno sporočilo, ki ga uporabniki prizemne antene še do 16. februarja lahko vidijo na kanalih, kjer so prej spremljali programa POP TV in Kanal A, je obveščanje gledalcev o brezplačni telefonski številki za pomoč uporabnikom. S takšnim obvestilom pa po našem mnenju ne kršimo predpisov.”

Zanimivo je da, glede na jamranje kulturnikov (za 8.februar) ni bilo korenjaka, ki bi povedal, da bo POP vzel iz njihovega žepa še dodatnih 5€ na gospodinjstvo, saj je to denar ki so ga sicer družine namenjale za nakupe revij, kino predstav, gledališča, knjig…

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (1)
  • comment-avatar
    Pjotr 7 let

    En klic iz štaba bo dovolj, da se dovoljenja ne umakne, no.