Walter Wolf v preiskavi zaradi pranja denarja, čeprav je vrnil slovensko državljanstvo – TOPNEWS.si

Walter Wolf v preiskavi zaradi pranja denarja, čeprav je vrnil slovensko državljanstvo

Walter Wolf v preiskavi zaradi pranja denarja, čeprav je vrnil slovensko državljanstvo

Čeprav se je Walter Wolf, državljan Nemčije, Kanade, Hrvaške in do nedavnega tudi Slovenije, rodil leta 1939 v Gradcu, nemškemu očetu in slovenski materi, del otroštva je preživel v Mariboru, se je odpovedal slovenskemu državljanstvu. Kljub temu, da Wolf torej ni slovenski državljan, je decembra 2015 Okrožno sodišče v MB izdalo sklep, s katerim je uvedlo preiskavo zoper njega, ker da naj bi bil podan utemeljen sum storitve kaznivega dejanja pranja denarja v aferi Patria.

Spomnimo, Wolf je bil v Sloveniji med obtoženimi v zadevi Patria, skupaj z Jožetom Zagožnom, Janezom Janšo, Tonetom Krkovičem in Ivanom Črnkovičem, a je odšel v Kanado, zato ga je sodišče izločilo iz postopka in izdalo mednarodno tiralico. Janša, Krkovič in Crnkovič so bili v sodnem procesu obsojeni na zaporno kazen, ustavno sodišče pa je aprila 2015 sodbe razveljavilo. Zagožen je po hudi bolezni umrl.

Wolf je bil med obtoženimi v zadevi Patria tudi na dunajskem deželnem sodišču, kjer je bila peterica med drugim obtožena podkupovanja in industrijskega vohunjenja. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti sodbe niso izrekli. Wolf je tako na sojenju na Dunaju, kot v Sloveniji, zanikal vse obtožbe.

Specializirano tožilstvo je po tožilcu Stanislavu Pintarju, ki ga poznamo iz razvpitih primerov sojenja Hildi Tovšak in Mirku Krašovcu v primeru Holdinga Zvon Ena in Zvon Dva, za poslovneža Walterja Wolfa zaradi domnevnega pranja denarja v zadevi Patria, zahtevalo uvedbo sodne preiskave. Šlo naj bi za 2,3 milijona evrov, ki naj bi ga Patria namenila za podkupnine v poslu z osemkolesniki.

stanislav-pintar

Tožilstvo je zahtevo vložilo na mariborsko okrožno sodišče. Ob tem so ponovili, da naj bi finska Patria svojemu posredniku Hansu-Wolfgangu Riedlu za provizije nakazala 3,6 milijone evrov, Ridel pa naj bi naprej 2,3 milijona, Wolfu nakazal na avstrijsko banko.
A na banki se je zapletlo, banka je zahtevala dokumentacijo, iz katere bi izhajalo, od kod izvira denar. Ker Wolf banki naj ne bi dostavil dokumentacije, je ta obvestila avstrijski Urad za preprečevanje pranja denarja. Preiskavo v Avstriji je sprožil ravno poskus Wolfa in Riedla februarja 2007, da bi z Wolfovega osebnega računa dvignila 2,3 milijona evrov, vendar je banka v Lipnici zavrnila izplačilo. Nekdanji uslužbenec banke je na sojenju v zadevi Patria leta 2012 tudi pričal.
Wolf in Riedl naj bi medtem denar prenakazala nazaj na Riedlovo podjetje RHG, od tam pa na račun Wolfovega podjetja ICB v Liechtenstein. Del denarja naj bi šel celo tajskemu poslovnežu, del, in sicer 900.000 evrov gotovine, naj bi bil namenjen za podkupnine v Sloveniji. Domnevno v kovčku naj bi bankovci prišli v roke Jožeta Zagožna. Wolf, ki je bil vpleten tudi v sojenja v zadevi Patria v Sloveniji in Avstriji, je po preverjenih informacijah ostal edini osumljenec domnevnega pranja denarja.
Po oceni obrambe zaključki sodišča s tem v zvezi niso dovolj izčrpni, da bi na njihovi podlagi bilo mogoče govoriti o tem, da je podan utemeljen sum kaznivega dejanja pranja denarja. Tukaj se namreč postavlja več, po oceni obrambe utemeljenih pravnih vprašanj, do katerih se sodišče zaenkrat še ni opredelilo, so pa za eventualno nadaljevanje kazenskega postopka ključnega pomena. Walter Wolf namreč v RS nima prijavljenega ne stalnega ne začasnega prebivališča, prav tako ni državljan RS in pa tudi nobeno dejanje zajeto v sklepu sodišča ni bilo storjeno na območju RS. S tem se upravičeno postavi vprašanje, ali je sodišče v Sloveniji za vodenje postopka sploh pristojno.

Po informacijah, ki smo jih prejeli od g. Wolfa pa naj bi zoper njega v Republiki Avstriji že tekel postopek preiskave zaradi suma storitve kaznivega dejanja pranja dejanja, in sicer v zvezi z identičnim historičnim potekom dogodkov, ki je predmet obravnave v postopku v Sloveniji. Vendar pa naj bi v Avstriji obtožba zaradi pranja denarja zoper Wolfa ne bila vložena, ker da naj ne bi bili izpolnjeni pogoji za vložitev obtožnice, zaradi kaznivega dejanja pranja denarja. O enakem (identičnem) dejanskem stanju je zoper Walterja Wolfa postopek tekel že v Republiki Avstriji in je glede pravne kvalifikacije dejanj iz identičnega dejanskega stanja enkrat bil postopek v fazi preiskave ustavljen.

V drugem delu pa naj bi Wolf po informacijah, ki smo jih prejeli od njega, bil tako kot ostali soobtoženi, oproščen. Zato se utemeljeno postavi pravno vprašanje, ali je uvedba in vodenje (pred)kazenskega postopka zoper g. Wolfa zaradi očitkov kaznivega dejanja pranja denarja, ki temeljijo na identičnem preteklem (historičnem) dejanskem stanju, kakršno je že bilo predmet preiskave v drugi državi članici, to je Republiki Avstriji, sploh dopustna. Pregled izpostavljenih pravnih vprašanj, po oceni nekaterih uglednih pravnikov kaže na to, da postopek proti Walterju Wolfu v Sloveniji ni zakonit.

Vladimir Vodušek

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)