Neusklajenost slovenskega premiera Cerarja in hrvaškega premiera Plenkovića na Vrhu v Valletti – TOPNEWS.si

Neusklajenost slovenskega premiera Cerarja in hrvaškega premiera Plenkovića na Vrhu v Valletti

Neusklajenost slovenskega premiera Cerarja in hrvaškega premiera Plenkovića na Vrhu v Valletti

Balkanska pot naj bi bila uradno zaprta! Na vrhu liderjev EU na Malti je bil sprejet načrt, s katerim bi se morala končati tudi pot preko Sredozemskega morja, ki poteka od obale Libije do Sicilije. Strokovnjaki opozarjajo, da bo zapiranje obstoječih poti in postavljanje zidov in ograj, težko zaustavilo val migrantov, vendar pa se lahko pričakuje odpiranje novih poti. Ali bo to res naslednja pot preko Jadrana, kot je to na podlagi “utemeljenih” informacij pred nekaj dnevi izjavil premier Cerar, bomo še videli?

“Odpira se pot po Jadranskem morju do Istre”, je dejal Cerar ob robu vrha v Valletti in dodal, da je v preteklih mesecih bilo kar nekaj poskusov, da migranti po tej poti pridejo do Slovenije.

Takoj zatem se je oglasil premier Hrvaške Andrej Plenković, ki je presenečen nad izjavo svojega slovenskega kolega dejal, da nima nikakršnih podatkov o tem, niti da se je o tem razpravljalo na sestankih na Vrhu v Valletti.

“Ne vem, ali gre za kakšen nesporazum, morda je beseda o prilivu migrantov, ki preko Italije prihajajo v Slovenijo, vendar ni bilo nikakršne razprave na to temo, niti imam kot predsednik vlade Hrvaške kakršnekoli podatke s strani varnostnih služb, da obstaja odprta neka jadranska pot, ki bi predvidoma predvidevala prihod ladij z odprtega morja, iz Otrantskih vrat vse do Istre. Do sedaj nismo tega opazili, niti sem zaznal, da je premier Cerar to povedal na sestanku”, je dejal premier Hraške Plenković.

To, kar čudi je, da hrvaška policija, o tem nič ne ve. Dan zatem se je oglasil tudi minister za zunanje zadeve Slovenije Karl Erjavec, ki je poskušal pojasniti izjavo slovenskega premiera. Po njegovih besedah, ne gre za neko množično pot.

Ne gre za neko množično migracijsko pot, vendar slovenska policija zaznava organiziran kriminal, ki se ukvarja s tihotapljenjem ljudi, pa se išče pot preko Istre,” je dejal minister Erjavec za televizijo Slovenija.

Na vprašanje, kako to, da tega ne beleži hrvaška policija, je Erjavec dejal, da ga to ne čudi.

“Če pravijo, da o tem nič ne vedo, me to ne preseneča in težko komentiram. Morda gre z to, da Hrvaška ne želi tega vprašanja problematizirati”, je dejal Erjavec.

O jadranski poti se doslej v javnosti ni dosti govorilo, čeprav se jo je občasno omenjalo kot možnost, s prihodom hladnejšega vremena. Septembra lani je Anđelko Milardović, hrvaški politolog z Inštituta za migracije in narodnosti, izjavil, da bi lahko s prihodom zime lahko pričakovali spremembo smeri gibanja migrantov preko Črne Gore in do Dubrovnika.

Čeprav je na Balkanu temperatura padla tudi do -20 stopinj, večjih migracij preko Jadrana ni bilo, vendar taka možnost še naprej obstaja, še posebej, če Turčija prižge zeleno luč dvema milijonoma beguncem iz Sirije.

Jadranska pot pomeni gibanje preko držav, ki imajo obalo: Grčija, Albanija, Črna Gora, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Slovenija, vse do meje z Avstrijo. Tukaj pa naj bi bil razlog, zaradi katerega, naj bi bila Slovenija na trnih.

Slovenija je zadnja postojanka na poti do Avstrije, države, ki je poleg Nemčije in Švedske za večino migrantov končni cilj. Medtem pa je Evropska komisija nedavno Avstriji odobrila ukrep novega trimesečnega okrepljenega nadzora meje s Slovenijo, zaradi možne nove migrantske krize.

Premier Slovenije Cerar je v Valletti izjavil, da obstaja nevarnost, da bi lahko Slovenija postala nova vroča “destinacija” za migrante, v kateri bi se lahko zaustavilo večje število migrantov, brez rešitve ali časovne omejitve, da bi lahko nadaljevali svojo pot.

K.R.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)